RozemarijnOnline
Cursus
middeleeuwse mystiek

Cursus over spiritualiteit in de Westerse cultuur


Middeleeuwse mystiek in de Lage Landen

De christelijke spiritualiteit van Hadewijch en Jan van Ruusbroec   Informatie, opgeven en wachtlijst cursus Middeleeuwse mystiek


Informatie

De cursus Middeleeuwse mystiek in de lage landen; de christelijke spiritualiteit van Hadewijch en Jan van Ruusbroec bestaat uit zeven bijeenkomsten van elk ong. 2 uur (excl. pauze).
Cursusprijs: 80 euro (65 euro U-pas, partnerkorting, enz.).
Een uitgebreide bloemlezing met teksten van Hadewijch en Ruusbroec is verkrijgbaar bij de docente op de eerste bijeenkomst. Prijs Bloemlezing: 10 euro.

Om de cursus te volgen is er geen specifieke voorkennis vereist. De cursus is zowel geschikt voor mensen zonder enige voorkennis als voor mensen die zich al hebben verdiept in ofwel de Middeleeuwen ofwel mystiek.

[prijzen onder voorbehoud]


Opgeven

Helaas, er staan momenteel geen nieuwe cursussen gepland waarvoor inschrijving mogelijk is.


Elders een cursus volgen

In Utrecht zijn er soms leesgroepen over mystieke teksten in De Beiaard: http://www.beiaard-utrecht.nl.

Ook de Priorij Emmaus in Maarssen heeft soms een leesgroep over mystieke teksten: http://www.priorijemmaus.nl/homepage.html.

In Nijmegen worden er cursussen rond spiritualiteit aangeboden bij het Titus Brandsma Instituut: http://www.titusbrandsmainstituut.nl.

In Antwerpen heeft Amarant soms cursussen rond mystiek: http://www.amarant.be.

En een aanrader is tot slot de jaarlijkse cursusweek over mystiek in de Oude Abdij in Drongen (bij Gent). Hier vindt elk jaar in aug. een themaweek rond mystiek plaats, met medewerking van docenten van de Universiteit van Antwerpen, waarbij je in het klooster verblijft. Er komen elk jaar tegen de 100 mensen op af en is zeer sfeervol om eens mee te maken: http://www.oudeabdij.be.


Uit een handschrift met de visioenen van Hadewijch: de lijst van volmaakten. Op de 29e plaats staat een begijn ‘die meester robbaert doodde om hare gherechte minne’.

[Hs. Gent UB 941]