RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Gedicht Wibaut
(30 januari 2019)


Beste Rozemarijn,

Zou u me misschien willen helpen met een gedicht. Ik begrijp de betekenis dit gedicht namelijk niet, maar het doet tot wel iets met me.

Het gedicht is van Anneruth Wibaut, genaamd 'Zonder vleugels'.

Alvast dank, Eva.

Antwoord    (31 januari 2019)


Dag Eva,

De belangrijkste sleutel tot interpretatie van dit gedicht, is de datum die eronder staat: 19 juli 2014. Je had deze niet meegestuurd, maar hij staat er overal op het internet bij.

Dit is twee dagen na de grote vliegramp met de MH17, die plaatsvond op 17 juli 2014. Dit vliegtuig van Malaysia Airlines werd boven Oekraïne (waar op dat moment een oorlog bezig was) neergeschoten door een raket. Het toestel viel in de lucht uit elkaar en geen van de 298 personen aan boord overleefde deze vreselijke ramp. Zie voor meer info hierover de link:

https://nl.wikipedia.org/wiki/
Malaysia_Airlines-vlucht_17

Het gedicht is geschreven vanuit het perspectief van de mensen op de grond, gewone burgers daar, die ineens gruwelijke beelden zagen: zowel stukken vliegtuig en bagage/spullen, als ook de inzittenden vielen uit de lucht op de grond te pletter.

De dichteres schrijft dat er even hoop was dat het vogels waren, of engelen. Maar het waren echt de lichamen van mensen, die overal neervielen, op daken en akkers. De zonnebloemen die genoemd worden, zijn een bekend symbool geworden van de ramp (het was juli, de velden met zonnebloemen daar stonden in volle bloei).

Er valt verder niet veel aan het gedicht te analyseren: het is een eenvoudige beschrijving van een gruwelijke en zeer verdrietige ramp, gezien vanuit het gezichtspunt van mensen die het op de grond zagen gebeuren.

Naar mijn bescheiden mening ten slotte: als een schrijver niets zinnigs heeft toe te voegen aan een onderwerp, kan die er in mijn ogen beter geen publicatie aan wijden. Dat komt dan enkel over als goedkoop willen scoren met een opsomming van gruwelijke details - als publicatiebelust zijn ten koste van nabestaanden.

Ik hoop dat je zo verder komt met je bespreking van het gedicht.

Met vriendelijke groet,

Rozemarijn.


Kenmerken poëzie

Versanalyse en interpretatie


Home           Gastenboek