RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Gedicht Nijhoff
(29 november 2012)


Hallo Rozemarijn,

Voor school moet ik het gedicht 'Vrouw in het rood' van Martinus Nijhoff analyseren. Zou je me daarbij kunnen helpen?

Ik vind het interpreteren erg lastig, want ik weet niet precies hoe diep je moet graven, om het zo maar te zeggen. :) Ik had het idee dat het over een soort one-night stand ging. Maar ik snap de 2e regel van de eerste strofe niet. Hieronder het gedicht. Als u het zou willen analyseren, heel graag!

Groeten, Anne-Myrthe.
Antwoord     (30 november 2012)


Dag Anne-Myrthe,

Dit gedicht van Nijhoff hoort bij zijn vroegste werk. Het is geschreven in 1912 en gepubliceerd in de Amsterdamsche studenten-almanak 83 (1913). Het is nooit in een van zijn dichtbundels opgenomen. Dit is veelzeggend, blijkbaar vond Nijhoff het niet goed genoeg. Martinus Nijhoff (1894-1953) was ook nog vrij jong toen hij het schreef, 18 jaar, en hij studeerde toen (rechten in Amsterdam). Zijn eerste dichtbundel, De wandelaar, is van 1916 (het jaar dat hij trouwde met Netty Wind, hij was toen 22). (Zie verder bijv. http://www.kb.nl/dichter-op-het-scherm/dichters-uit-het-verleden/martinus-nijhoff-1894-1953/nijhoffs-leven-en-werk)

De 2e regel, 'wijl (terwijl) ik wat uit Carmen floot', verwijst, neem ik aan, naar de opera Carmen (van Georges Bizet, 1875). Je kunt hier makkelijk iets over vinden, door op Wikipedia het woord 'carmen' te typen in het zoekvenster (er wordt dan direct als eerste suggestie 'carmen (opera)' gegeven).

De verhaallijn van het gedicht is dan vrij eenvoudig. Een ik-figuur ontmoet een vrouw in het rood. Ze lopen samen op, gearmd, en de ik voelt een grote liefde voor haar. Ze kussen elkaar onder de bomen (strofe 4). Hij brengt de nacht met haar door, pas 's ochtends gaat hij weer bij haar weg (zij is 'ziek van liefde'). Hij is bang dat zijn leven 'naar de bliksem' gaat als hij haar nog een keer zal ontmoeten. Toch wil hij haar weer vinden.

Ik weet niet of dit verwijst naar een werkelijk voorval in Nijhoffs leven, het is mogelijk dat hij in zijn studentenleven kortstondige liefdesrelaties heeft gehad. Wat is wel weet, is dat hij vanaf 1913 een relatie had met Netty Wind (zij zat toen nog op het gymnasium) en in dat geval zou een avontuurtje met een andere vrouw vreemdgaan zijn geweest. Maar het hoeft natuurlijk geheel niet autobiografisch te zijn.

Inhoudelijk is er een overeenkomst aan te wijzen met de inhoud van de opera Carmen. Daarin is Carmen een verleidelijke vrouw, die de hoofrolspeler verleid en weer afwijst, waarbij hij zijn eerste liefje in de steek laat en uiteindelijk Carmen vermoordt (zie verder bijv. http://nl.wikipedia.org/wiki/Carmen_(opera)). Ik denk eerder dat het gedicht daarnaar verwijst dan naar Nijhoffs studentenleven.

Zelf zou ik het gedicht als een jeugdwerk bestempelen. Het is vrij melodramatisch (een beetje overdreven) en heeft nog niet de eenvoud en helderheid van Nijhoffs latere poezie. Dat het nooit in een bundel is opgenomen is veelzeggend, blijkbaar vond Nijhoff het later zelf ook niet goed genoeg.

Veel succes met je analyse!

Met vriendelijke groet,

Rozemarijn.

Gedichten met een bespreking
Versanalyse en interpretatie


Home        Gastenboek        Gastenboek 2012