RozemarijnOnline
Welkom
bij het Utrechtse dichterscollectief
Ithaka

1998 - heden


Utrechts dichterscollectief Ithaka Al ruim twintig jaar leidt het Utrechtse dichterscollectief Ithaka een bloeiend bestaan. Twee- of driemaandelijks zijn er bijeenkomsten, waarin bundels worden gelezen en besproken en eigen gedichten worden ingebracht.

Ithaka gaf twee dichtbundels uit, Onbekende havens en Zomermorgens. Bij het 10-jarige bestaan verscheen er een setje poëziekaarten.

Verschillende leden publiceren daarnaast in tijdschriften en overzichtsbundels, zie daarvoor de pagina met laatste nieuws.Uitgaven Ithaka

  • De eerste uitgave van Ithaka verscheen in 2002: Onbekende havens.

  • Ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van Ithaka verscheen er in 2008 een setje bijzonder vormgegeven poëziekaarten.

  • De tweede bundel met gedichten uit Ithaka, Zomermorgens, verscheen in het najaar van 2012.


De naam ‘Ithaka’


Ithaka is de naam van het Griekse eiland waarvan Odysseus koning was. Na de Trojaanse oorlog kostte het Odysseus tien jaar om naar Ithaka terug te keren. De Griekse dichter Kavafis heeft hier in 1910 het gedicht ‘Ithaka’ over geschreven met als beginregels:

          Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka
          wens dat de weg dan lang mag zijn


Deze regels hebben wij als motto gekozen.
Klik voor de complete tekst op: gedicht Ithaka van Kavafis.De titels ‘Onbekende havens’ en ‘Zomermorgens’


De titels van de bundels ‘Onbekende havens’ en ‘Zomermorgens’ zijn beide eveneens een citaten uit het gedicht ‘Ithaka’ van Kavafis (Gedichten 1991, p25).

          Dat er veel zomermorgens zullen komen
          waarop je, met grote vreugde en genot
          zult binnenvaren in onbekende havens


Klik voor de complete tekst op: gedicht Ithaka van Kavafis.De huidige leden van Ithaka


Op dit moment zijn actief bij Ithaka: Arjan Braam, Stefan Brakman, Mathijs en Evelien.

Betrokken oud-leden zijn Meike Grol, Maarten de Bruijn, Job Hameleers, Femke Krijger, Roland Thijs, Tanya van der Wacht en Rozemarijn van Leeuwen.

- klik op deze foto voor een vergroting -Oprichting


De dichters leerden elkaar kennen tijdens hun studietijd in Utrecht, voor een groot deel bij het USKO (het Utrechts Studenten Koor en Orkest).

Het idee voor een poëziegroep ontstond bij Roland Thijs. De kiem voor de oprichting werd gelegd in een warme augustusnacht van het jaar 1998, tijdens een concert van Fier in hartje Utrecht.

De oprichtingsbijeenkomst vond plaats op 11 oktober 1998. Ithaka werd opgericht door vijf dichters: Roland Thijs, Femke Krijger, Arjan Braam, Job Hameleers en Rozemarijn van Leeuwen.


De geschiedenis van Ithaka is na te lezen in: 'Terugblik op 10 jaar Ithaka'.Laatste nieuws


Prijzen en nominaties, activiteiten en publicaties:

alle nieuwtjes over de poëziegroep Ithaka zijn te vinden bij het Laatste nieuws.