RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Neo-romantiek
(27 april 2016)


Beste Rozemarijn,

Ik heb voor school de opdracht gekregen om onderzoek uit te voeren naar het gedicht 'Verliefd' van Eddy Van Vliet. Er zijn echter twee vragen die me moeilijk liggen.

- Of deze dichtvorm kenmerkend is voor de literaire stroming (neoromantiek).
- Waarom het werk van Eddy Van Vliet tot de neoromantiek kan gerekend worden, buiten periode. En de neoromantiek in het algemeen.

Ik hoop dat u mij kan helpen.

Met vriendelijke groeten, Charlotte.

---

Verliefd


Zo gaat het, zo ging het en zo zal het altijd gaan.
Afspreken in cafés op de sluitingsdag.
Aan de verkeerde zijde van bruggen staan.
Tussen duim en wijsvinger, als brandende as,
het fout begrepen telefoonnummer.
Parken te nat, hotels te vol, Parijs te ver.
Liefde als een veelvoud van vergissingen.


Onbeholpen woorden als zo-even op zak en
zoveel zin om, los van de wetten
van goede smaak en intellect, te schrijven
dat van de stad waar je elkaar voor het eerst zag,
een plattegrond bestaat, waarop een kus,
die het nauwelijks was, geregistreerd werd.


Eddy Van Vliet.

Antwoord     (30 april 2016)


Dag Charlotte,

ik weet erg weinig over het werk van Eddy van Vliet en ik weet niet waarom het wel in de stroming van de neo-romantiek wordt geplaatst.

Je zou kenmerken van de neo-romantiek op een rijtje moeten zetten en kijken of het in het werk van Van Vliet (of in dit specifieke gedicht van hem) voorkomt.

Dit zie ik online op diverse websites genoemd:

•  Kenmerken van de neo-romantiek zijn: uitdrukken van gevoelens, interne observaties, verbeelding, idealisme, schoonheid, nostalgie, soms ironie, relativering of humor.

•  Vorm gedichten bij neo-romantici: vaak traditionele gedichten, sonnet, rijm, metrum (poezie is handwerk, ambacht, nostalgische terugkeer naar vorm).

•  Thema's bij de neo-romantiek zijn: geschiedenis, natuur, de droom, eenzaamheid, verlatenheid, onvervulde of onvervulbare verlangens, willen terugkeren naar paradijselijke situatie, hang naar perfecte liefde, onbeantwoorde liefde/liefdesverdriet, melancholie, de dood.


In het gedicht 'Verliefd' geeft Eddy van Vliet vind je inderdaad wel enige uitdrukking van gevoelens, het thema verliefdheid, enige ironie. Maar het is moeilijk om op basis van 1 gedicht te zeggen of hij hiermee nou tot de neo-romantiek hoort. Anderen zeggen weer dat hij eigenlijk onder geen enkele stroming valt, anderen vinden zijn taalgebruik lijken op nieuw-realisme.

Dit gedicht heeft geen vaste vorm: de strofen zijn niet even lang, de zinnen zijn niet even lang (gelijk aantal beklemtoonde lettergrepen), er is geen vast metrum aangehouden in het gedicht en het heeft geen vast rijmschema. In die zin is het een modernistisch gedicht -vrije vorm- (en juist géén neo-romantisch gedicht, dat juist gekenmerkt wordt door een traditionele vorm, zoals bijv. een sonnet).


In het gedicht 'Verliefd' gaan er bij verliefdheid heel veel dingen mis. Het is een 'veelvoud van vergissingen'. Het gestuntel kan een glimlach van herkenning oproepen. Toch bestaat er een plattegrond waarop de allereerste kus is vastgelegd - blijkbaar maakt die kus zo'n indruk dat je later nog precies weet wanneer en waar die plaatsvond. Van Vliet haast zich wel te zeggen dat het niet getuigt van 'goede smaak' om daarover te schrijven, maar hij doet het lekker toch. Een gedicht dat je daarom met een glimlach kan lezen. Maar of hij hiermee een neo-romantische dichter is, kan ik op basis van 1 gedicht niet concluderen, dan zou je een paar van zijn bundels moeten doorlezen.


Sterkte met jullie verslag, met vriendelijke groet,

Rozemarijn.


•  Kenmerken van poëzie

•  Alle gedichten met een bespreking
Versanalyse en interpretatie


Home           Gastenboek