RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Judith Herzberg
(3 mei 2014)


Dag Rozemarijn,

Allereerst wil ik zeggen dat ik je site heel handig vind! Het heeft mij al enorm geholpen bij het analyseren van een aantal gedichten.

Ik ben nu bezig het gedicht 'Meisje' van Judith Herzberg te analyseren, maar dit lukt nog niet helemaal. Ik wil me verdiepen in de beeldspraak en interpretatie. Het is duidelijk dat het om een meisje gaat die zichzelf in de spiegel bekijkt, maar hierbij wordt ze constant met een vogel vergeleken en deze vergelijking snap ik niet helemaal.

Ik weet niet goed hoe ik dit gedicht dan kan gaan analyseren. Zou u mij daarmee op weg willen helpen?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet, Lisanne.

--

Meisje

Keert zich een paar keer voor de spiegel
heen en weer
zoals een vogel voor een andere vogel doet
bekijkt zichzelf als voor het eerst
schikt en herschikt aan schouder, kraag,
likt aan haar lipstick, tuit,
fluit als een vogel, rekt zich van graagte
strekt haar nek,
lokroept in zich, giechelt, vliegt.


Judith Herzberg
In: Zoals (1987).
Antwoord     (5 mei 2014)


Dag Lisanne,

Het gedicht 'Meisje' van Judith Herzberg gaat inderdaad over een meisje dat zichzelf in de spiegel bekijkt. Je vraag is dan: waarom wordt ze vergeleken met een vogel?

Allereerst het meisje. Ze staat niet passief voor de spiegel, maar doet van alles: ze keert zich een paar keer om, ze schikt haar kraagje, iets aan haar schouder (kleren, een tas?), bekijkt zichzelf 'als voor het eerst', likt aan haar lipstick, giechelt en ze vliegt (blijkbaar gaat ze weg). Dit geeft een beeld van een meisje dat zichzelf, opgemaakt en al, bekijkt voor ze de deur uitgaat.

Meteen in regel 3 wordt zij vergeleken met een vogel (als-vergelijking: 'zoals een vogel...') en die vergelijking keert door het hele gedicht terug. Blijkbaar lijken al die onderdelen van haar gedrag op het gedrag van een vogel. Of nog preciezer: op het gedrag van een vogel zoals die 'voor een andere vogel doet' (r. 3).

Hoe doet dan een vogel voor een andere vogel? Met name in het voorjaar (bekend gedrag van vogels in de tuin of in natuurdocumantaires) kunnen vogels zich enorm uitsloven voor andere vogels. Door te zingen, soms met specifieke lokroepen, en te pronken met gekleurde (staart)veren, proberen de mannetjes indruk te maken op de vrouwtjes. Het gaat dus om verleiding, indruk maken op het andere geslacht, het vinden van een partner (zogeheten baltsgedrag).

Het gedrag van het meisje voor de spiegel (omkeren, iets schikken, nek strekken, lokroepen in zichzelf) lijkt dus op het gedrag van een vogel die een andere vogel probeert te verleiden. In de laatste regel 'vliegt' het meisje, ze vliegt uit, gaat weg. Het lijkt een logische gevolgtrekking om te veronderstellen dat ze uitgaat, gaat stappen, naar een feestje gaat of met vrienden (leeftijdsgenoten, tieners) of met haar vriendje heeft afgesproken. Ze is aangekleed, heeft lipstick op, heeft zichzelf nog even in de spiegel bekeken, gedraagt zich zoals vogels zich kunnen uitsloven voor een andere vogel en ze gaat de deur uit.

Er zijn wel twee verschillen met vogelgedrag. Bij vogels zijn het de mannetjes die zich uitsloven voor vrouwtjes, die mooie veren hebben om indruk te maken op vrouwtjes (denk aan pauwen) - bij mensen werkt het precies andersom en zijn het de dames die zich mooi maken en de heer van hun keuze kunnen verleiden als zij dat willen.

Een ander verschil is, dat dit meisje in haar eentje voor de spiegel staat. Er is geen jongen in de buurt op dat moment. Zij 'lokroept' niet naar een ander, maar in zichzelf (r. 9). In regel 4 staat: zij 'bekijkt zichzelf als voor het eerst' - er is niet een ander die haar bekijkt, maar zij kijkt als het ware door de ogen van een ander naar zichzelf. Het is de spiegel die haar laat zien hoe anderen haar straks zullen zien. En dat zal geen vogel doen, dit is typisch menselijk gedrag. De vergelijking gaat dus niet helemaal op.

Ik hoop dat dit je helpt om je analyse van dit gedicht te schrijven. Veel succes met alle gedichten die je moet bespreken! Je kunt mijn website als bron opgeven.

Met hartelijke groet,

Rozemarijn.

Gedichten met een bespreking

Re:     (6 mei 2014)


Dag Rozemarijn,

Heel erg bedankt voor uw bericht! Ik heb hier ontzettend veel aan en ik snap dit gedicht nu veel beter. Het analyseren zal nu ook beter lukken.

Ontzettend bedankt voor uw hulp!

Met vriendelijke groet,

Lisanne.

Re:     (6 mei 2014)


Dag Lisanne,

ik ben blij dat je wat aan de bespreking had. Heel aardig dat je even de moeite neemt om dat te laten weten!

Nogmaals succes, het wordt vast een mooi verslag.

Met vriendelijke groet!

Rozemarijn.

Gedichten met een bespreking
Versanalyse en interpretatie


Home        Gastenboek        Gastenboek 2014