RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline

Gastenboek

2013 - 2014Jouw reactie in het gastenboek?
Mail naar:  berichtje[at]rozemarijnonline.net
of klik op:  berichtje<at>rozemarijnonline.net


Let op: dit e-mailadres is beveiligd tegen spam!
Nadat het mailtje is opengeklikt, moet je handmatig de [at]
veranderen in een apestaartje.Gastenboek       heden       2017-18       2015-16

2013-14       2011-12     ...     2003-04

2014

Onderwerp: Metrum bij Achterberg
(18 december 2014)


Beste Rozemarijn,

Al een aantal maal heb ik uw website geraadpleegd voor informatie over het analyseren van gedichten.

Volgend jaar ga ik staatsexamen doen, waaronder voor Nederlands en Engels, daar zit als opdracht bij het kunnen analyseren van gedichten. Omdat ik vastloop op het metrum wilde ik u vragen om mij met één gedicht te willen helpen? U zou me daar geweldig blij mee maken, ik kan namelijk niet alles online vinden en ben dan niet zeker of ik het goed begrepen en goed gemaakt heb.

Ik zal maar zo brutaal zijn om meteen het gedicht waarmee ik bezig ben geweest hier op te schrijven met mijn bevindingen erbij.

Wanneer u dit voor mij zou willen controleren en wellicht nog tips hebt over wat ik beter/anders kan doen of eventueel niet heb vermeld maar wat wel cruciaal is voor mijn cijfer sta ik daar zeker open voor.

Bij voorbaat heel, heel erg bedankt voor de moeite die u eventueel wilt nemen.

Met vriendelijke groet,

Tessa.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Vielen Dank!
(2 december 2014)


Hi Rozemarijn,

ik ben Duitse en las onlangs "Het Einde" van J. Slauerhoff. Ik begreep alles, behalve de laatste twee regels.

Wat was ik blij toen ik uw bespreking op RozemarijnOnline vond! Hartelijk bedankt!

Het beste toegewenst!

Jutta.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Kunst bij gedichten
(13 november 2014)


Hai Rozemarijn,

We kennen elkaar niet. Bij toeval kwam ik op jouw site doordat ik met het werk van K.P. Kavafis bezig ben, en daardoor leerde ik jou een beetje kennen. Leuke site.

Ik dacht: ik stuur een berichtje: ik ben grafikus en sta met mijn werk op de bibliofiele kunstbeurs in Leiden dit weekend. Ik heb me in verschillende dichters verdiept en werk bij hun gedichten gemaakt in boekvorm, o.a. Jan Arends en Herman de Coninck.

Hartelijke groet,

Angeline.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Thematieken gezocht
(28 oktober 2014)


Hallo Rozemarijn,

Ik ben Laura en ik zit in vwo 6. Aanstaande vrijdag moet ik een presentatie houden over Hendrik Marsman. Nu moet ik de thema's van zijn gedichten noemen, maar ik kan nergens precies deze thema's vinden.

Ik kwam tijdens mijn zoektocht op internet terecht op uw site en het leek mij wel dat u verstand heeft van poëzie. Mijn vraag is dus of u de thema's weet van de gedichten van Hendrik Marsman.

Groetjes, Laura.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Slauerhoff
(27 oktober 2014)


Hallo Rozemarijn,

ik had op u website gelezen dat u ons misschien wel kon helpen dus ik heb eigenlijk een vraagje.

Wij hebben voor ons examen het gedicht 'Terugkeer' van J. Slauerhoff. Wij hebben moeite met het vinden van stijlfiguren en beeldspraak in dit gedicht. Het enige wat we kunnen vinden is herhaling.

We vinden het gedicht ook moeilijk te begrijpen, omdat het in oud Nederlands is geschreven. We hoopten dat u ons misschien verder kon helpen.

Groetjes, Kim.


Bespreking gedicht  Terugkeer - J. Slauerhoff.Onderwerp: Gedicht 'Immer zoekend'
(26 augustus 2014)


Dag Rozemarijn,

na zovele jaren weer een gedichtje van mij,

met vriendelijke groet

Jan.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Metrum
(3 juli 2014)


Beste Rozemarijn,

ik loop een beetje vast in het analyseren van een gedicht 'Kerkhof' van Jeanne Pierre Rawie. Hoe bepaal je een metrum?

Zou u mij misschien willen helpen met het bepalen van het metrum van het gedicht 'Kerkhof'?

Alvast bedankt!

Groetjes, Chloé.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Lesbrief
(24 juni 2014)


Beste Rozemarijn,

Bedankt voor je duidelijke en overzichtelijke pagina over poëzie! Je hebt mij er heel erg mee geholpen.

Ik ben bezig om een lesbrief over poëzie te maken voor de bovenbouw van de basisschool. Zou ik eventueel stukjes tekst van je mogen gebruiken in de lesbrief? Ik vermeld dan natuurlijk waar ik de tekst vandaan gehaald heb.

Met vriendelijke groet,

Anne.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Vasalis
(2 juni 2014)


Beste Rozemarijn,

Ik moet het gedicht 'Steen' van Vasalis voordragen. Ik moet de zinnen "vertalen" (uitleggen) en daarbij de assonantie en alliteratie vermelden.

Graag zou ik horen hoe jij dat zou doen, dan weet ik een beetje of mijn interpretatie een beetje klopt. Ik ben hier niet goed in en het is een belangrijk cijfer.

Met vriendelijk groet,

Bea.


Bespreking gedicht  Steen - M. Vasalis.Onderwerp: Foutje
(23 mei 2014)


Hallo Rozemarijn,

Vanmorgen op de radio hoorde ik een gedicht van Roland Holst en nieuwsgierig geworden zocht ik het op en kwam op je website terecht. Heel mooi wat je hier doet!

Mag ik je echter op een kleine onvolkomenheid wijzen? De vierde strofe van het gedicht staat immers tweemaal afgedrukt, wat toch wel een beetje storend overkomt. Het zou mooi zijn mocht dat rechtgezet kunnen worden.

Groetjes,

Johan.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht afspelen
(6 mei 2014)


Dag Rozemarijn,

Met veel genoegen heb ik op YouTube de opname gezien en beluisterd van het gedicht 'Onvervreemdbaar' van Ida Gerhardt, door u gedeclameerd.

Ik zou het filmpje graag willen laten zien tijdens een 'Preek van de Leek' die ik a.s. zondag ga houden. Het persbericht daarvan stuur ik even mee, zodat u mijn verzoek kunt plaatsen.

Helaas zal het vermoedelijk niet mogelijk zijn om gebruik te maken van internet op de betreffende locatie, dus zit ik met een probleem.

Uw filmpje downloaden van YouTube, zodat ik het gewoon in de bestanden op mijn laptop kan opnemen, is niet mogelijk.

Zou het wel mogelijk zijn dat u mij een bestand stuurt waar dat filmpje op staat? Ik weet überhaupt niet of dat technisch mogelijk is en los daarvan, of u bereid zou zijn uw filmpje zo te delen met anderen. Maar ik ben gewoon maar zo vrij om het te vragen.

Ik beloof er natuurlijk heel zorgvuldig mee om te gaan. Het is geen commerciële bijeenkomst en zelf krijg ik alleen een flesje wijn of een bloemetje voor de moeite :).

In de hoop van u te horen, groet ik u vriendelijk,

Tineke.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Judith Herzberg
(3 mei 2014)


Dag Rozemarijn,

Allereerst wil ik zeggen dat ik je site heel handig vind! Het heeft mij al enorm geholpen bij het analyseren van een aantal gedichten.

Ik ben nu bezig het gedicht 'Meisje' van Judith Herzberg te analyseren, maar dit lukt nog niet helemaal. Ik wil me verdiepen in de beeldspraak en interpretatie. Het is duidelijk dat het om een meisje gaat die zichzelf in de spiegel bekijkt, maar hierbij wordt ze constant met een vogel vergeleken en deze vergelijking snap ik niet helemaal.

Ik weet niet goed hoe ik dit gedicht dan kan gaan analyseren. Zou u mij daarmee op weg willen helpen?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet, Lisanne.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Greshoff
(2 april 2014)


Hallo Rozemarijn,

Op dit moment zijn wij op school bezig met het analyseren van gedichten. Als afsluiten moeten wij een monding doen over 10 verschillende gedichten. Een van deze gedichten is 'Liefdesverklaring' van J. Greshoff.

Het gedicht spreekt mij heel erg aan, alleen vind ik het heel lastig om het te analyseren. Voor een paar van mijn andere gedichten heb ik uw site gebruikt, en dit heeft mij erg geholpen. Zou u mij kunnen helpen met dit gedicht?

Groetjes, Boukje.


Bespreking gedicht Liefdesverklaring - Jan Greshoff.Onderwerp: Slauerhoff en Wigman
(19 maart 2014)


Beste Rozemarijn,

Voor school moet ik 10 gedichten analyseren. Bij 8 van de 10 is dit tot nu toe gelukt. Helaas loop ik bij twee gedichten volledig vast. Dit zijn:

- 'Riet plukken', van J. Slauerhoff
- 'Glazenwasser ziet schilderijen', van Menno Wigman

Ik moet voor beide gedichten het rijm van het gedicht, afwijkingen binnen het metrum (met functie), stijlfiguren/beeldspraak benoemen en aangeven of er een bepaalde structuur in het gedicht zit.

Ik hoor graag van u,

Alexander.


Bespreking gedicht  Riet plukken - Slauerhoff.

Bespreking gedicht  Glazenwasser - WigmanOnderwerp: Prachtige poëziekaarten Ithaka!
(1 maart 2014)


Dag Rozemarijn,

Hartelijk bedankt voor de ontzettend mooie poëziekaarten. Ik ben er erg blij mee. Heb ze gelezen en zal ze zeker nog meer dan eens herlezen en daarna natuurlijk iemand mee verrassen. Prachtig!

Wat mooi, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van jullie dichterscollectief waarbij Odysseus' reis wordt aangehaald.

Verder ben ik erg blij je site te hebben gevonden. Ik zocht naar de Griekse tekst van het gedicht Ithaka van Kavafis. Met veel plezier heb ik al wat rondgekeken en zal er nog graag vaker kijken.

Misschien ken je het maar het volgende toepasselijke gedicht kwam ik pas tegen: een prachtige ode aan de Man van de Duizend Listen en zijn geestelijk vader! Ik stuur het hieronder mee: Homeros, van Bertus Aafjes.

Hartelijke groeten en fijn weekend!

Gerda.


Meer informatie over de poëziekaarten van Ithaka!

Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Jan Eijkelboom
(3 februari 2014)


Beste Rozemarijn,

Voor het vak Nederlands moet ik een gedicht analyseren. Nu heb ik een gedicht gekregen, dat mij eigenlijk niet aanspreekt en dat ik niet zo goed begrijp.

Het is het gedicht 'Overige bestemmingen' van Jan Eijkelboom (zie onderaan). Nu hoopte ik dat u mij zou kunnen vertellen waar dit gedicht precies over gaat en waar ik rekening mee moet houden tijdens mijn analyse.

Ook vroeg ik me af of in dit gedicht een rijmschema te vinden is, want ik zie wel enkele woorden die rijmen maar ik kan hier lastig een schema uit opmaken.

Hopelijk vraag ik niet teveel en kunt u mij binnenkort terug mailen!

Mvg, Amber.


Bespreking gedicht  Overige bestemmingen - Jan Eijkelboom.Onderwerp: Gedicht Van den Bergh
(1 januari 2014)


Beste Rozemarijn,

Ik zit in vijf VWO en op school zijn we nu bezig met het analyseren van poëzie.

Op zich begrijp ik de meeste gedichten heel erg goed, maar ik ben vastgelopen op 'Nocturne' van Herman van den Bergh. De eerste drie strofes zijn mij vrij duidelijk.

Ik dacht dat de vijfde strofe iets te maken had met bloemen ('bloemwit', 'groene haren'), maar eigenlijk ben ik daar niet helemaal zeker van (de nimf als metafoor voor bloem?).

Zou u mij kunnen helpen? Prachtige site, trouwens!

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Roos.


Bespreking gedicht  Nocturne - Herman van den Bergh.
2013Onderwerp: Ontdekking
(1 december 2013)


Beste Rozemarijn,

Wat goed dat ik jou - lees: jouw website - gevonden heb.

Ik was al tijden op zoek naar een soort uitleg- en analysesite op het gebied van poëzie, en welnu, op deze mistroostige zondagse herfstdag, werpt het digitale toeval mij jouw webstek in de schoot.

Namens de mensheid in het algemeen en mezelf in het bijzonder, zeer bedankt voor je inspanningen om poëzie toegankelijker te maken. Literaire kunst van Lodewick is overigens ook gratis als PDF-bestand op te halen:
http://www.dbnl.org/tekst/lode004lite01_01/ downloads.php
Wellicht kun je dit op de pagina's waar je aan Lodewick refereert, opnemen.

Ondergetekende is vertaler - alleen passief, vanuit het Duits en het Engels in het Nederlands - en ik neem aan dat ik jouw toestemming heb (indien onterecht, graag een korte terechtwijzing) om een link naar jouw website op te nemen in mijn eigen webgebeuren (http://janmartens.info).

Met vriendelijke groeten,

Jan.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Dialect
(1 november 2013)


Beste Rozemarijn,

Ik heb een probleempje voor school want ik snap iets niet zo goed. De opdracht was dat ik een kort (7 à 10 regels) antwoord moet geven op deze vraag: "Is dialect een taal voor simpele zielen?"

Kunt u mij hierbij helpen. Bij het antwoord moet je ook het dialect op een taalkundig en maatschappelijk standpunt bekijken.

Ik heb al zo'n 6 regels tekst. Maar ik weet niet zo goed hoe ik verder moet. Alvast bedankt :)

Vriendelijke groeten,

Khuseyn.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Aforismen
(25 september 2013)


Beste Rozemarijn,

Ik zit echt in de problemen voor school. Ik moet een verslag schrijven over een van Multatuli's aforismen. Ik moet ook argumenten en sub-argumenten geven over een van zijn aforismen.

Het aforisme dat ik had gekozen is: " 't Gebeurt zeer dikwijls dat we iets niet zien, omdat het te groot is".

Ik heb al een paar argumenten waarom ik akkoord ga met dit aforisme, maar wat ik heb is nog lang niet genoeg voor het verslag. En ik vraag u of u mij daarbij wilt helpen, want ik zit vast.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten :) ,

Khamzatkhanov.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Boek poëzieanalyse
(27 juli 2013)


Dag Rozemarijn,

Ik zoek een goed boek over poëzieanalyse. Kun jij me een advies geven? Mooie website heb je.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten,

Jos (Utrecht).


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Prachtige site
(22 april 2013)


Beste Rozemarijn,

Wat een prachtige site.

Ik was blij dat ik de gedichten van Kavafis zo naast elkaar kon lezen. Uiteindelijk vind ik Blanken het mooist al denk ik dat jij ze doelbewust geordend hebt - en je een andere voorkeur hebt.

Jammer dat je geen cursussen middeleeuwse mystieke dichters meer geeft. Ik was zeker gekomen.

vriendelijke groet, Bara.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Rademakers
(6 april 2013)


Hoi Rozemarijn!

Ik heb hier een gedichtje van Jef Rademakers dat ik maar moeilijk kan interpreteren... Ik denk wel dat het iets te maken heeft met eenzaam zijn en de vorm kan ik ook niet echt plaatsen.

Zou je het voor mij willen analyseren? Alvast bedankt!

Groetjes, Yasmina.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Leopold
(5 april 2013)


Beste Rozemarijn,

Ik moet iets vertellen over het gedicht 'Regen' van J.H. Leopold. Ik heb echter nog een aantal vragen over het gedicht zou u deze misschien voor mij kunnen beantwoorden?

In de derde strofe wordt verteld wat er allemaal in die druppel te zien is. Nu was mij niet helemaal duidelijk wat hij hier precies mee bedoelt. Wil hij hiermee aangeven dat als je goed kijkt er meer om je heen is dan je denkt?

Ook had ik als thema: eenzaamheid. Zou dit kunnen?

Ik moet het gedicht ook voordragen. Ik moet dan toch na elke regel even kort pauze houden door het enjambement? Als er een ; staat moet ik dan ook een pauze inlassen? Het rijm en het enjambement is toch bedoelt om meer nadruk te leggen op de inhoud?

Ik hoop dat u mijn vragen wilt beantwoorden,

Met vriendelijke groeten, Robert.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Eddy van Vliet
(21 maart 2013)


Dag beste Rozemarijn,

Ik ben op dit moment bezig met de analyse van het gedicht: 'Icarus' van Eddy van Vliet.

Ik moet hierbij het metrum weergeven en tevens rijm aangeven. Ik kom hier echt niet meer uit, zou je mij willen helpen hierbij?

Verder ben ik ook benieuwd naar wat een 'icarus motief' is?

Alvast erg bedankt,

Met vriendelijke groeten, Tom.


Bespreking gedicht Icarus - Eddy van Vliet.Onderwerp: Ruben van Gogh
(18 maart 2013)


Beste Rozemarijn,

Voor mijn laatste toetsweek in mijn examenjaar moet ik een gedicht analyseren: 'Mentaal Transferium' van Ruben van Gogh. Hierbij heb ik je hulp nodig, ik vind het lastig om het gedicht goed te interpreteren, wil je me daarbij helpen?

Groetjes, Anne José.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Rawie
(17 maart 2013)


Hallo Rozemarijn,

Voor mijn Nederlands mondeling moet ik een aantal gedichten analyseren, maar ik kom er bij het gedicht 'Dit alles' niet helemaal uit... Zou u mij misschien kunnen helpen?

Het lukt mij niet helemaal om het metrum te bepalen. Ik dacht dat het metrum een jambe was, maar bij zin 3 kwam ik al niet verder.

Alvast bedankt!

Groetjes, Rozemarijn.


Klik hier voor het antwoord.


Gastenboek       heden       2017-18       2015-16

2013-14       2011-12     ...     2003-04