RozemarijnOnline
Utrechts
dichterscollectief
Ithaka

het Utrechtse dichterscollectief Ithaka


Laatste nieuws 2022

Nieuwe leden gezochtEr is momenteel ruimte voor twee nieuwe leden bij het Utrechtse dichterscollectief Ithaka!

Dus schrijf je zelf gedichten  èn vind je het leuk om je vier keer per jaar een avondje in het werk van een Nederlandse dichter te verdiepen  èn woon je in de omgeving Utrecht - dan kun je je aanmelden.

Stuur een korte motivatie en drie van je eigen gedichten naar onze contactpersoon Mathijs. Zijn gegevens vind je hier, op zijn weblog De Factor Taal. Wie weet tot ziens!∗     ∗     ∗voorjaar 2018

Belgische verzamelbundelIn het voorjaar van 2018 verscheen de dichtbundel Saturnus boven de Vinkeveense plassen. In deze bundel van uitgeverij Demer zijn tien Nederlandse en Belgische dichters opgenomen.

Tanya van der Wacht heeft zes gedichten in deze bundel gepubliceerd, waaronder 'Niet meer verlang ik' en 'Cremerstraat'.

Andere dichters zijn o.a.: Rose Vandewalle, Jeanette Coppens en Hannie Rouweler.
∗     ∗     ∗oktober 2014

Pandora, tijdschrift over kunst en literatuurIn het oktobernummer van Pandora, tijdschrift over kunst en literatuur (jrg. 2014, nr. 5) zijn gedichten opgenomen van Tanya van der Wacht en Rozemarijn van Leeuwen.

Het thema van de inzending was: psychogeografische gedichten - een sociaal-emotionele band die je kunt hebben met een bepaalde plek.

Er zijn exemplaren te bestellen op de website van Uitgeverij Pandora in Den Haag.∗     ∗     ∗2013

Belgische verzamelbundelMet maar liefst zes gedichten, rond het thema 'reizen en weer thuiskomen', is Rozemarijn van Leeuwen opgenomen in de dichtbundel Saturnus boven de Merwede (Uitgeverij Demer).

De verzamelbundel bevat bijdragen van tien Belgische en Nederlandse dichters en dichteressen. Hieronder Hannie Rouweler, Catharina Boer, Lief Vleugels, Willie Verhegghe en Joris Iven.

De bundel verscheen in het voorjaar van 2013. Hij is te koop bij uitgeverij Demer op Lulu's verzendsite.
∗     ∗     ∗najaar 2012

Uitgave dichtbundel Zomermorgens 2012De tweede dichtbundel van Ithaka verscheen op 23 september 2012: Zomermorgens. Gedichten uit Ithaka 2002-2012.

Deze unieke bundel bevat bijdragen van: Arjan Braam, Stefan Brakman, Maarten de Bruijn, Meike Grol, Femke Krijger, Rozemarijn van Leeuwen, Roland Thijs en Tanya van der Wacht. De bundel geeft een overzicht van tien jaar Ithaka.

Zie voor uitgebreide informatie over de bundel: 'Dichtbundel Zomermorgens'. En voor een impressie van de feestelijke uitreiking de foto's op presentatie dichtbundel 2012.


- klik voor vergroting -


het Utrechtse dichterscollectief Ithaka
bij de presentatie in 2012
∗     ∗     ∗2011-2012

Meer uitgaven van leden van IthakaIn de zomer van 2011 verscheen Voor wie men knielt en opstaat met haiku's over beroemdheden. Hierin haiku's van Arjan Braam over koningin Juliana en haiku's van Rozemarijn van Leeuwen over de middeleeuwse schrijfster Hadewijch.
      De bundel is te koop bij uitgeverij Demer op Lulu's verzendsite.

In januari 2012 verscheen de bundel Rozentuin, klavierklanken met hierin zes hedendaagse dichteressen. Van Rozemarijn van Leeuwen zijn hierin acht gedichten opgenomen.
      De bundel is te koop bij uitgeverij Demer op Lulu's verzendsite.

Met Gedichtendag 2012 verscheen de nieuwste dicht-slam-rap bundel, met hierin gedichten van Arjan Braam en Tanya van der Wacht.
∗     ∗     ∗december 2011

Eervolle vermelding De WintertuinOp 11 december 2011 kreeg Arjan Braam een eervolle vermelding bij de dichtwedstrijd Poëziecurator in Museum de Fundatie in Zwolle. De wedstrijd was georganiseerd door Literair Productiehuis De Wintertuin. De eervolle vermelding was voor het gedicht 'Als Egmont'.∗     ∗     ∗gedichtendag 2011

Turing Nationale Gedichtenwedstrijd:  top 100De jury van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd o.l.v. Gerrit Komrij koos een gedichten top 100 uit bijna 10.000 inzendingen.

Hieronder ook een gedicht van Rozemarijn van Leeuwen. Deze 100 beste gedichten verschenen in de bundel Dansen op de maat van het ogenblik (uitgeverij Augustus, 2011).

Zie voor meer publicaties van Rozemarijn van Leeuwen het overzicht publicaties.
∗     ∗     ∗voorjaar 2010

Bundel dierenbeschermingIn het voorjaar van 2010 verscheen de bundel Hond en kat en andere beestjes (uitgeverij Demer). Het openingsgedicht is van de hand van Leo Vroman.

In de bundel zijn gedichten opgenomen van Arjan Braam ('Bear Peak'), Tanya van der Wacht ('Rekel') en Rozemarijn van Leeuwen ('Drie koeien').

De bundel is te bestellen bij Lulu Marktplaats en de opbrengst gaat naar de dierenbescherming.
∗     ∗     ∗Gedichtendag 2010

Over de grensVerschillende leden van Ithaka doen mee met het project 'Over de grens' bij Stichting Piste<. Stichting Piste biedt een platform voor alle verschillende kunstvormen. Er werden voor deze Gedichtendag 10 koppels gevormd, van steeds een dichter en een schilder/beeldend kunstenaar.

Het gedicht 'Wed' van Tanya van der Wacht werd gekoppeld aan de foto Schaduwloop van Sanna Leupen. Het gedicht speelt zich af aan een natuurlijke grens in Duitsland.

Het gedicht 'Milarepa' van Rozemarijn van Leeuwen werd gekoppeld aan het kunstwerk Beweging van Ruud Mast. Het gedicht gaat over de reis van Milarepa door de Himalaya in Tibet in de 11de eeuw.
Ruud Mast - BewegingDagblad Trouw verzamelde voor deze Gedichtendag gedichten juist bínnen de grenzen: regionale gedichten. Op de website 'Dicht in de buurt' van Trouw verscheen van Arjan Braam een gedicht over Fort Blauwkapel in Utrecht, van Tanya van der Wacht een gedicht over de Cremerstraat in Utrecht, van Rozemarijn van Leeuwen een gedicht over De oude Hortus in Utrecht.

Alledrie de gedichten eindigden in de top 50 (van de ruim 1800 inzendingen) op basis van internetstemmen. Zij verschenen daardoor ook in het boekje De 100 beste regionale gedichten (Trouw, Gedichtendag 2010).∗     ∗     ∗najaar 2008

Uitgave poëziekaartenHet Utrechts dichtercollectief Ithaka viert in 2008 zijn 10-jarig bestaan. Naar aanleiding van dit bijzondere jubileum verscheen er in het najaar een set van 11 poëziekaarten. De kaarten zijn vormgegeven in samenwerking met fotograaf Richard Grol.

Op de kaarten zijn gedichten afgedrukt van Roland Thijs, Arjan Braam, Femke Krijger, Meike Grol, Maarten de Bruijn, Tanya van der Wacht en Rozemarijn van Leeuwen.

Meer over de poëziekaarten 2008. Zie voor een impressie van de feestelijke uitreiking de foto's op presentatie poëziekaarten 2008.

En lees ook de 'terugblik op 10 jaar Ithaka': de geschiedenis van Ithaka in vogelvlucht.
∗     ∗     ∗najaar 2008

Filmpjes Ithaka bekijken op YouTubeDe eerste filmpjes met voordrachten van gedichten zijn te bekijken op RozemarijnOnline - YouTube. Het aantal filmpjes zal te zijner tijd worden uitgebreid.
YouTube kanaal RozemarijnOnline
∗     ∗     ∗2008

Opnieuw nominaties en publikaties:Arjan Braam werd genomineerd voor de Hoog Catherijne Trofee 2008 en kreeg van de jury een eervolle vemelding. Deze schrijfwedstrijd is een onderdeel van het Utrechts Literair Festival (Louis Hartlooper Complex op 2 november). De genomineerden werden geselecteerd uit 250 inzendingen.

Tanya van der Wacht werd genomineerd voor de Concept Poezieprijs 2008 'Vergankelijkheid' met het gedicht 'Vergezicht'. Het gedicht werd opgenomen in de bundel Onomkeerbaar.

Eerder werd zij al genomineerd voor de Gorcumse Literatuurprijs 2007 'Met andere ogen'. Zij kreeg een eervolle vermelding voor het gedicht 'Rekel'. Dit gedicht werd gepubliceerd in het tijdschrift Schoon Schip nr. 3, 2008.∗     ∗     ∗Landelijke gedichtendag 2007 en 2008

Nieuwe publicatiesOpnieuw is er een gedicht van Arjan Braam opgenomen in de jaarlijkse Dicht-Slam-Rap bundel van Boxtel (€ 6,-- ISBN 9789066570948). Het gaat om het gedicht 'Café Het Groene Paard' (p21) dat hij schreef naar aanleiding van de voorgaande Dicht-Slam-Rap in Boxtel.

bundel Dicht-Slam-Rap Boxtel 2008
klik op de omslag voor een vergroting
Tanya van der Wacht werd genomineerd voor de Nationale Poeziedagprijs Dendermonde (2007) 'Poezie en de dingen' met het gedicht 'Element'. Dit gedicht werd opgenomen in de bundel die voor die gelegenheid verscheen.∗     ∗     ∗mei 2006

Opnieuw publikaties:Van Arjan Braam zijn twee gedichten opgenomen in het voorjaarsnummer van Liter, Christelijk Literair Tijdschrift (9 - 41, p.29-30). Het gaat om de gedichten 'De pelgrims te Roermond' en 'Dat basiliekje'.

Van Rozemarijn van Leeuwen verscheen een gedicht in Armada (Tijdschift voor wereldliteratuur; juni 2006). Het gaat om een thema-nummer rond het onderwerp 'De brief'.

Tevens werd er deze zomer een gedicht van haar hand opgenomen in e-magazine Meander, aflevering 298, 30 juli 2006 (of zie de auteurspagina).

juni-nummer Armada 2006
klik op de omslag voor een vergroting
∗     ∗     ∗Landelijke gedichtendag 26 januari 2006

Nominaties, publikaties
en een eervolle vermelding voor Ithaka!Tijdens de afgelopen Landelijke gedichtendag 2006 kreeg Rozemarijn van Leeuwen een eervolle vermelding van de Gemeentebibliotheek Utrecht. Voorzitter van de jury was Ingmar Heytze. Het onderwerp was vrij, er waren ruim 130 inzendingen.

Het gedicht is met de andere prijswinnaars v.a. 27 januari 2006 enkele weken lang tentoongesteld in alle filialen van de bibliotheek.

Daarnaast was Rozemarijn van Leeuwen genomineerd voor de jury- en de publieksprijs van de jaarlijkse Dicht-Slam-Rap avond in Boxtel (ruim 100 inzenders). In de Dicht-Slam-Rap bundel 2006 (ISBN 90 66572930   -   € 5,-) is één van haar genomineerde gedichten opgenomen.

Van Arjan Braam zijn in deze bundel twee gedichten opgenomen.               


Tentoonstelling Gemeente Bibliotheek (l) en bundel Boxtel 2006 (r).
klik op afbeeldingen voor een vergroting
∗     ∗     ∗oktober 2005

Oprichtster Ithaka wint poëzieprijs!Rozemarijn van Leeuwen, medeoprichtster van het Utrechtse dichterscollectief Ithaka, heeft de Strellus poëzieprijs 2005 van uitgeverij De Vleermuis gewonnen. Er waren ruim 300 inzendingen ingestuurd.

Haar winnende gedicht over Utrecht is opgenomen voorin de verzamelbundel Nocturne, verzamelde gedichten van Nederlandse en Belgische auteurs (Roermond 2005, € 17,50).

Arjan Braam was mede genomineerd voor deze poëzieprijs; zijn gedicht ‘De junge Werther in Praag’ is tevens in deze bundel opgenomen.


                       Klik hier voor foto’s van de prijsuitreiking.∗     ∗     ∗voorjaar 2003

Presentatie poëziebundel Onbekende havens in 2003Op 22 juni reikte uitgeverij Hof ter Borgh de eerste exemplaren van de bundel Onbekende havens uit aan de dichters. De uitreiking werd voorafgegaan door poëzievoordrachten, afgewisseld met muziek.

Meer informatie over de dichtbundel Onbekende havens. Zie voor een impressie van deze feestelijke middag de foto's op presentatie dichtbundel 2003.∗     ∗     ∗eind 2002

Uitgave dichtbundel Onbekende havens 2002De eerste uitgave van Ithaka is persklaar: Onbekende havens. Gedichten uit Ithaka 1998-2001.

Deze unieke bundel bevat bijdragen van vijf Utrechtse dichters: Arjan Braam, Job Hameleers, Femke Krijger, Rozemarijn van Leeuwen en Roland Thijs. De bundel geeft een overzicht van de eerste drie jaar van het bestaan van Ithaka.

Uitgebreide informatie staat op 'dichtbundel Onbekende havens'. Er staan ook foto's van de feestelijke presentatie op presentatie dichtbundel 2002.
∗     ∗     ∗11 oktober 1998

Oprichting IthakaHet Utrechtse dichterscollectief Ithaka werd op zondag 11 oktober 1998 in Utrecht opgericht door Roland Thijs, Femke Krijger, Arjan Braam, Job Hameleers en Rozemarijn van Leeuwen. De eerste bijeenkomst vond plaats op 10 november 1998.∗     ∗     ∗