RozemarijnOnline
Versanalyse en interpretatie
-
korte bespreking gedicht


Versanalyse en interpretatie
korte bespreking gedicht


Annie M.G. Schmidt - De schrijver in de boekenweek
In: Weer of geen weer, 1954<    
  >

gedicht analyse voordracht afspelen    Afspelen op YouTube - Kanaal van RozemarijnOnline
Annie M.G. Schmidt (1911-1995) is in Nederland wereldberoemd door haar kinderboeken, gedichten voor kinderen en volwassenen, liedjes, musicals en toneelstukken. Al haar boeken behaalden ongekende oplagecijfers. Zij is nog steeds zeer geliefd bij het grote publiek. Verschillende van haar boeken zijn verfilmd en er werd een televisieserie over haar leven gemaakt. Ze won vele prijzen, waaronder de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (1964), de Constantijn Huygensprijs (1987) en de Hans Christian Andersenprijs (1988). Haar kindergedichten werden gebundeld in Ziezo (1987) en haar gedichten en liedjes voor volwassenen in Tot hier toe (1986).

De poëzie van Annie M.G. Schmidt staat bekend om zijn vormvastheid (metrum, rijm), het lichtvoetige en schijnbaar moeiteloze taalgebruik, haar fantasie, humor, rake typeringen van mensen, haar scherpe oog voor dagelijkse voorvallen, het doorprikken van ernst en opgeblazenheid, haar toen zeer vooruitstrevende maatschappelijke ideeën en haar (voor die tijd) soms pittige taalgebruik.

Dit lange gedicht over 'de' schrijver in de boekenweek staat met een knipoog stil bij alle activiteiten rond schrijvers in de boekenweek. Het gedicht is geschreven vanuit het standpunt van twee of meerdere (waarschijnlijk) dames ('wij'), die verslag doen van een reeks aan literaire activiteiten die ze hebben afgelopen. De persoon van de 'SCHRIJVER' (in hoofdletters) wordt door deze dames bewonderd en overdreven op een voetstuk geplaatst: hij wordt geobserveerd als een dier in de dierentuin, zijn vingers worden op fluistertoon besproken, zijn jasje gekeurd. Als ze eindelijk de kans krijgen om hem aan te spreken, blijft het minimale gesprek totaal oppervlakkig.

Als de dames de SCHRIJVER gewoonweg overal hebben gezien, op een feest, in een winkel, op een podium, worden de ideeën waar je een schrijver nog wel meer zou willen zien, al buitensporiger. Het Bestuur van de Boekenweek wordt aangespoord om ook eens een schrijver in bad organiseren.

Annie M.G. Schmidt eindigt met een (kenmerkend voor haar werk) geestig slot. De oppervlakkigheid is totaal. Het gaat alleen nog maar om de opgeblazen persoon van de SCHRIJVER, bewondering voor de persoon, de buitenkant, niet meer om de inhoud van de boeken. En daar zijn de dames uit dit gedicht zeer tevreden mee.∗       ∗       ∗Bespreking gedicht: Rozemarijn van Leeuwen (juni 2011)   © zie hieronder.
Gedicht: Annie M.G. Schmidt, De schrijver in de boekenweek. In: Weer of geen weer, 1954.

Voordracht: Rozemarijn van Leeuwen (mei 2011).
Foto: C. van Houts (z.j.).

Speel voordracht af op: YouTube - RozemarijnOnline - Annie M.G. Schmidt.
Overzicht alle besprekingen gedichten: Lijst gedichten met bespreking.
© copyright 2011. Het is alleen toegestaan om gegevens van deze pagina over te nemen met gebruikmaking van de volgende verwijzing:
Rozemarijn van Leeuwen, Versanalyse en interpretatie. Annie M.G. Schmidt, De schrijver in de boekenweek (2011). Bron: https://www.rozemarijnonline.net/poezie_gedichten.html.

Lees meer:

poëziegeschiedenis

kenmerken van poëzie        analyseren en interpreteren

alle gedichten met een bespreking
<    
  >