RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline


Gastenboek literaire website RozemarijnOnline

Vraag en antwoord

home           gastenboek
Onderwerp: Hedendaagse sonnetten
(2 september 2020)


Beste Rozemarijn,

Wat fijn dat je deze website hebt!

Ik heb voor mijn mondeling Nederlands al veel gedichten gevonden, maar ik ben nog op zoek naar een modern sonnet. Kun je me helpen aan een modern sonnet (liefst met toelichting en analyse van jou, dan snap ik het beter).

Bijvoorbaat heel veel dank,

Saar.

Antwoord    (3 september 2020)


Dag Saar,

Fijn dat je wat aan mijn website hebt! Bekende voorbeelden van recente dichters die sonnetten schrijven, zijn Gerrit Komrij en Jean Pierre Rawie.

Beide worden tot de neo-romantiek gerekend, en grijpen dus terug op traditionele vormen. Ook Ilja Leonard Pfeijffer brengt nog altijd sonnettenbundels uit en schrijft daarin met name over hedendaagse onderwerpen.

Van Komrij heb ik zo even geen sonnet bij de hand (is vast te vinden met google en zeker in de bieb). Bekende sonnetten van Rawie zijn bijv. 'Sterfbed' (over het sterfbed van zijn vader) en 'Interieur'.

Een sonnet van Rawie op mijn website, waarbij ik kort iets over de vorm zeg, is 'Dit alles'. Een uitgebreide bespreking heb ik niet voorradig.

Rawie, sonnet 'Dit alles'

Maar hopelijk kom je zo toch al een stapje verder. Trouwens, zowel Komrij als Rawie schrijft zeer begrijpelijk (en ook beiden heel aansprekend), dus ik vermoed dat het je wel gaat lukken.

Veel succes met het voorbereiden van je mondelinge tentamen! Met vriendelijke groet,

Rozemarijn.


•  Kenmerken van poëzie

•  Alle gedichten met een bespreking
Poëziegeschiedenis

Kenmerken poëzie      Analyseren gedichten

Alle gedichten met bespreking


Home           Gastenboek