RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline

Gastenboek

2019 - 2020Jouw reactie in het gastenboek?
Mail naar:  berichtje[at]rozemarijnonline.net
of klik op:  berichtje<at>rozemarijnonline.net


Let op: dit e-mailadres is beveiligd tegen spam!
Nadat het mailtje is opengeklikt, moet je handmatig de [at]
veranderen in een apestaartje.Gastenboek       heden       2019-20       2017-18

2015-16       2013-14     ...     2003-04

2020

Onderwerp: Analyse van 'Zondag'
(16 december 2020)


Beste Rozemarijn,

Ik ben heel blij met de uitgebreide analyse en uitleg die je op je website hebt staan over het gedicht 'Zondag' van J.C. Bloem.

Ik heb hier heel erg veel aan! Met deze informatie kan ik een heel mooie analyse schrijven. Ook begrijp ik nu veel beter hoe ik een analyse van een gedicht moet aanpakken.

Nogmaals heel erg bedankt!

Groeten,

Latifa.


Bespreking gedicht Zondag - J.C. Bloem.Onderwerp: Betekenis 'De schaduw'
(5 november 2020)


Beste Rozemarijn,

Ik kom niet uit het metrum bij het gedicht 'De schaduw' van J.C. Bloem.

Ook heb ik moeite met de interpretatie van het gedicht en dan met name met de volgende zinnen:

- Waar alles uitedeint wat zich ginter richt
- Dan dwalen we in gepeins langs stille kaden, waar de avonddamp de steenen van beslaat
- Die murmelen als een geheim dat riep
- weifle schijn
- De harten raken vlot en drijven mee
- Van leven, dat naar zijnen oorsprong trekt.

Zou U kunnen helpen? Alvast bedankt!

Gijs.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Hedendaagse sonnetten
(15 oktober 2020)


Beste Rozemarijn,

Wat fijn dat je deze website hebt!

Ik heb voor mijn mondeling Nederlands al veel gedichten gevonden, maar ik ben nog op zoek naar een modern sonnet. Kun je me helpen aan een modern sonnet (liefst met toelichting en analyse van jou, dan snap ik het beter).

Bijvoorbaat heel veel dank,

Saar.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Metrum 'De gelatene'
(2 september 2020)


Beste Rozemarijn,

Voor school moet ik een opdracht doen over het gedicht 'De gelatene' van J.C. Bloem. Ik heb alleen wat moeite met het metrum. Zou u hiermee kunnen helpen? Waar zit bijvoorbeeld de antimetrie?

Ook had ik nog een vraag over de titel. Weet u misschien wat deze betekent of wat de betrekking hiervan is op het gedicht?

Alvast bedankt, ik hoor graag van u.

Groetjes,

Tijs.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Bloem
(25 mei 2020)


Beste Rozemarijn,

Voor een examenopdracht moet ik een gedicht analyseren. Ik heb maar één keer een analyse van een gedicht gemaakt en heb hier veel moeite mee.

Het gaat om het gedicht 'Zondag' van J.C. Bloem. Ik heb het al wel 100x gelezen, maar begrijp het nog steeds niet helemaal.

Ik hoopte er eigenlijk op dat het gedicht op uw website zou staan, maar dat is helaas niet zo. Kunt u mij hiermee helpen?

Alvast heel erg bedankt voor de moeite! Met vriendelijke groet,

Jasmina.


Bespreking gedicht Zondag - J.C. Bloem.Onderwerp: Gedicht Herzberg
(11 mei 2020)


Beste Rozemarijn,

Voor school moeten we een gedicht analyseren en dat vind ik heel lastig, omdat mijn Nederlands niet zo goed is. Dit is mijn gedicht: 'Boeket met dertig blauwe anemonen', van Judith Herzberg.

Ik snap al waar dit gedicht over gaat, alleen weet ik niet over er stijlfiguren en beeldspraak in voorkomen (antithese, clichés, climax en anticlimax, enumeratie, eufemisme, herhaling, hyperbool, metafoor, metonymie, neologisme, paradox, personificatie, pleonasme, synesthesie, tautologie of een understatement).

Ik moet dit morgen inleveren en u bent mijn laatste hoop.

Alvast bedankt!

Yasmin.


Naar bespreking Herzberg - Blauwe anemonen.Onderwerp: Gedicht Nijhoff
(15 april 2020)


Hallo Rozemarijn,

Ik moet voor school een bespreking schrijven over het gedicht 'De wolken van Martinus Nijhoff. Ik kom er alleen niet helemaal uit, zou u mij hierbij willen helpen?

Ik heb eruit gehaald dat het gedicht gaat over opgroeien, hoe je serieuzer wordt en je kinderlijke fantasie verdwijnt. Verder moet ik een heel aantal vragen beantwoorden over stijlfiguren, beeldspraak, metrum en rijm.

Ik hoop dat u me kan helpen!

Groetjes, Yentl.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Andreus
(28 maart 2020)


Beste Rozemarijn,

Mijn dochter moet komende woensdag een gedicht bespreken van Hans Andreus, 'Liggen in de zon' (sfeer, rijm, stijlfiguren, betekenis ...).

Wij hebben jouw site bezocht om inspiratie op te doen en hoopten stiekem dat het gedicht er zou bij gestaan hebben. Mijn dochter heeft amper drie gedichtjes klassikaal besproken en moet nu een uitgebreide analyse maken voor haar mondelinge examen.

We hebben een aantal zaken gevonden maar met de betekenis van het gedicht zitten we vast. Wij waren onder de indruk van uw analyses en hopen dat u tijd heeft om ons te helpen bij deze opdracht.

Op voorhand al hartelijk bedankt voor u moeite!

Met vriendelijke groeten!

Anja (België).


Bespreking gedicht Liggen in de zon - Hans Andreus.Onderwerp: Metrum Schmidt
(10 maart 2020)


Beste Rozemarijn,

Voor school moet ik een gedicht analyseren. Ik belandde op jouw website en vond het gedicht 'Aan een klein meisje' van Annie M.G. Schmidt heel mooi. Jouw analyse was ook heel duidelijk.

Ik besloot de analyse uit te breiden. Toen ik wou weten wat het metrum was, raakte ik erg in de war. Ik twijfel tussen een jambe en een trochee. Zou je mij hiermee kunnen helpen?

Groetjes, Yose.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Metrum 't Hooft
(22 februari 2020)


Beste Rozemarijn,

voor een mondeling examen moet ik het metrum kunnen bepalen in een gedicht. Ik vind dit echt moeilijk.

Ik heb dit geprobeerd met een gedicht van Jotie 't Hooft, 'Aan mijn prinses', maar ik zit vast. Ik denk dat enkele dingen niet kloppen.

Het metrum is volgens mij een trochee, maar nu weet ik niet of dit voor het ganse gedicht steeds moet gelden of dat er afwisseling in mag zitten. Dit is mijn grootste twijfelpunt!!

Dit kost me bloed, zweet en tranen.. Kan je een jou bedenken geven, aub? Alvast dikke merci,

Nolle.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Auteur van gedicht 'Een moeder'
(14 februari 2020)


Dear Rosemarijn,

Mijn familie komt uit Hengelo, maar we zijn in de jaren '50 naar Canada geëmigreerd.

Mijn moeder had daar een gedicht op een kastdeur hangen, met de titel 'Een moeder'. Ik ben op zoek naar wie de auteur is.

Het begon als volgt: 'Een Moeder mag niet bang zijn - nooit. Hoe kan ze dan een steun zijn - ooit, voor kleine en grote kinderen' (enz.).

Greetings from Ottawa, Canada, kind regards,

Johanna.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Michaelis
(10 januari 2020)


Hallo Rozemarijn,

Toen ik op het internet aan het rondstruinen was, kwam ik uw site tegen, en ik zag daarbij ook dat u mensen helpt met het analyseren van gedichten. Mijn vraag is daarom of u mij hiermee ook kunt helpen, aangezien ik dit ook moet doen voor school, en ik dit vrij lastig vind.

Ik heb een sonnet uitgekozen van Hanny Michaelis: 'Bij dag slaagt men erin om te vergeten'.

Ik moet op deze aspecten letten: rijm; metrum; betekenis / thematiek; stijlfiguren; en beeldspraak. En misschien nog wel het lastigste: ik moet de schrijfster indelen bij een stroming... Hiernaast is alle extra interessante informatie (bijv. samenhang leven schrijfster en gedicht) natuurlijk altijd welkom!

Ik zou uw hulp heel erg waarderen - alvast bedankt!!

Groetjes, Yentl.


Klik hier voor het antwoord.
2019Onderwerp: Kleine aanvulling 'De Schalmei'
(28 december 2019)


Beste Rozemarijn,

Ik heb net als jij Nederlands gestudeerd in Utrecht (belangrijkste hoogleraar: WAP Smit). Daarna was ik vele jaren leraar Nederlands aan Europese scholen in Europa.

Het mooie van die scholen waren niet alleen de kleine klassen, maar vooral ook de veel grotere aandacht voor de moedertaal. In mijn eindexamenklassen had ik de leerlingen 5 uur per week! Poëzie-interpretatie was een zeer belangrijk onderdeel, vooral ook omdat deze op het eindexamen geëxamineerd werd.

Zo heb ik uiteraard met mijn leerlingen zeer vele gedichten geduid, en o.a. ook dat buitengewoon mooie 'De Schalmei' van Slau. Ik deed dat uiteraard op ongeveer dezelfde manier als jij in je interpretatie.

Maar toch heb ik één opmerking: Je zegt mijns inziens te weinig over de naam Peter. Peter komt van "petrus" = steen. Volgens mij kiest Slau die naam om daarmee de ongevoeligheid van al die Peters te karakteriseren. "Een zelfs bouwde kerken": mogelijk een verwijzing naar de beroemdste kerk op onze aarde: de Sint Pieter (= Petrus!) te Rome! "Op een steen in de zon gezeten": geeft aan dat ook Iwan uiteindelijk niet zonder zijn broers kan!

Maar verder: alle lof voor je interpretatie van die vele prachtige gedichten! En wat ik zo mooi vind: vaak zet je er middelbare scholieren mee op het juiste spoor!

Ter zijde: ik was vele jaren met Kerstmis in Rome, bij goede vrienden. Ik ging altijd een kijkje nemen bij de kerststal op de piazza di Spagna. Daar hoorde ik voor het eerst de schalmei! Een groep herders in die stal bespeelde dat instrument: inderdaad een doordringend, oorverdovend geluid!

Ik wens je het allerbeste en vooral:een voorspoedig 2020!

Erik.


Naar bespreking 'De Schalmei' van Slauerhoff.Onderwerp: Betekenis 'Doornroosje' bij Achterberg
(22 november 2019)


Beste mevrouw Van Leeuwen,

Op school doen wij een project over literatuur. Hierbij is het de bedoeling dat we allemaal een gedicht voor de klas bespreken en aan mij is het gedicht 'Doornroosje' van Gerrit Achterberg toegewezen.

Verschillende stijlfiguren etc. vinden lukt mij wel, maar de inhoud/ boodschap van het gedicht kan ik er niet echt uithalen.

Ik hoop dat u mij hiermee kan helpen, dat zou heel fijn zijn. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Dirk.


Bespreking gedicht Doornroosje - Achterberg.Onderwerp: Gedicht Achterberg
(11 november 2019)


Beste mevrouw Van Leeuwen,

Ik zit in de zesde klas van het gymnasium. Voor Nederlands heb ik een gedicht gekregen om te analyseren op het gebied van onder andere inhoud, rijm, metrum en stijlfiguren.

Nu loop ik hier lichtelijk mee vast. Daarom zou ik aan u willen vragen of u, als expert op dit gebied, mij hier een beetje mee kunt helpen?

Het betreft het gedicht 'Status quo' van Gerrit Achterberg. Ik hoop dat u mij hiermee eventueel kan helpen. Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Miro.


Bespreking gedicht Status quo - Achterberg.Onderwerp: Gedicht Ter Balkt
(14 oktober 2019)


Beste mevrouw Van Leeuwen,

Binnenkort moeten wij een presentatie houden over het gedicht 'Proefwerk' van H.H. ter Balkt. Zelf hebben wij het gedicht voor het grootste gedeelte al geanalyseerd, maar we lopen eigenlijk vast bij het metrum en de verteller.

Hoe kun je het best te weten komen of er een metrum aanwezig is en of het een ik-verteller is of een lyrisch-ik? We hebben uw uitleg en tips over het metrum gelezen, maar we komen er echt niet uit. Zou u ons kunnen helpen?

Ook vroegen wij ons af of u toevallig weet uit welke bundel dit gedicht komt en in welk jaar het geschreven is, want wij kunnen dit helaas nergens vinden.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Isabella en Anne.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Poëziekaarten Ithaka
(18 augustus 2019)


Dag Rozemarijn,

Zijn de poëziekaarten nog te bestellen? Ik zou graag twee pakjes bestellen.

Ik kijk geregeld op je site om wat gedichten met uitleg erbij te lezen. Je leest de gedichten op YouTube zó mooi voor, prachtig! Ik had het al een tijdje in mijn afspeellijst staan en ik wist eerst niet dat je dezelfde was als van deze website! ;-)

Ik hoor het graag over de kaarten. Het heeft geen haast.

Met vriendelijke groeten,

Giny.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Elisabeth Cheixaou
(14 juli 2019)


Lieve Rozemarijn,

Voor het vak Nederlands moeten wij een voordracht houden over het gedicht 'Verouderende moeder' van Elisabeth Cheixaou. We moeten hiervan een uitgebreide analyse geven.

We hebben geprobeerd het gedicht te analyseren, maar het is vrij lastig (zie onderaan deze mail). Wij vroegen ons af of u ons hiermee zou kunnen helpen?

Hartelijk bedankt!!!

Groetjes, Daisy.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Middeleeuws lied analyseren
(28 juni 2019)


Goedemiddag,

Ik moet een aantal gedichten bespreken voor het vak Nederlands. Ik loop alleen vast bij het middeleeuwse lied 'Heer Halewijn'.

Ik moet in het verslag het rijmschema, metrum, beeldspraak en stijlfiguren benoemen. Het lukt me met name niet een metrum vast te stellen.

Misschien dat u mij kunt helpen? Alvast bedankt! Met vriendelijke groet,

Annemijn.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Van der Noot
(18 juni 2019)


Goedemiddag,

Binnenkort heb ik een toets over Nederlandse literatuur. Ik moet daarvoor van te voren een gedicht uitschrijven, maar ik loop tegen een paar dingen aan. Misschien dat u mij kunt helpen.

Het gaat om een 16e-eeuws sonnet door Jan van der Noot. Ik moet kort iets zeggen over de inhoud, rijmschema, metrum, beeldspraak en stijlfiguren. Ik stuur het gedicht hieronder mee.

Alvast bedankt! Met vriendelijke groet,

Jasmin.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Kloos
(24 mei 2019)


Beste Rozemarijn,

Ik zit in mijn laatste jaar van het VWO. Nu heb ik 10 gedichten gekregen die ik moet analyseren en ik moet volgende week een verslag inleveren bij mijn docent.

Ik moet alleen nog het allerlaatste gedicht. Het is van Kloos, 'Ik ween om bloemen'.

Kunt u mij alstublieft helpen om het af te krijgen?

Groetjes, Mira.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Boutens
(12 mei 2019)


Beste mevrouw Rozemarijn,

Ik heb een gedicht dat ik heel moeilijk vind om te analyseren. Het gaat om een nagelaten gedicht van P.C. Boutens: 'Het geheim'.

Hopelijk kunt u mij helpen, ik zou u heel dankbaar zijn en zal uw naam in mijn verslag schrijven.

Vriendelijke groeten,

Sara.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Slauerhoff, 'Camoës'
(28 april 2019)


Beste Rozemarijn,

Voor een Nederlands mondeling ben ik al een paar weken bezig met het analyseren van gedichten van J. Slauerhoff. Ik heb verschillende gedichten van hem al af, waar uw site mij erg bij geholpen heeft.

Helaas loop ik vast bij Slauerhoffs gedicht 'Camoës'. Door de vele onbekende woorden vind ik het erg lastig de betekenis van de gedichten te ontrafelen. Ik vroeg me af of u mij kon helpen?

Alvast bedankt voor de moeite!

Met vriendelijke groeten,

Laurentine.


Bespreking gedicht Camoës - Slauerhoff.Onderwerp: Gedicht Slauerhoff, 'Spleen'
(16 april 2019)


Beste Rozemarijn,

Op school moeten we een aantal gedichten van Slauerhoff bespreken. Nu zijn er een aantal te begrijpen, en ik weet ook wel wat over zijn achtergrond. Alleen snap ik het gedicht 'Spleen' niet helemaal.

Zou je daar wat over kunnen zeggen op gebied van betekenis en de belangrijkste formele kenmerken?

Groetjes, Fay.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Bespreking Slauerhoff
(9 april 2019)


Lieve Rozemarijn,

Ik ben zeer onder de indruk van je bespreking van het gedicht 'De Schalmei'. Je hebt de betekenis van Slauerhoffs gedicht op een heldere manier uitgelegd.

Op deze manier krijgt een gedicht voor de lezer de betekenis, die het ook voor de schrijver heeft gehad. In feite is zo'n uitleg onmisbaar!

Hartelijke groet, Freek.


Naar bespreking 'De Schalmei' van Slauerhoff.Onderwerp: Analyse Slauerhoff
(7 april 2019)


Lieve Rozemarijn,

Een aanwinst, je analyse van Slauerhoffs gedicht 'De Schalmei'. Zo knap als het gedicht van 'Slau' in elkaar zit, zo knap is de analyse van 'Ro'.

Leuk je verbazing en verrassing te lezen, de ontdekking dat Iwan eigenlijk Jan is, en je bewondering voor dit gedicht waar geen woord te veel in zit!

Mooi om met kleur uit te leggen hoe knap het gedicht in elkaar zit qua assonantie, alliteratie enz. Je hebt het helemaal uitgeplozen en boeiend verteld! Ik heb ervan geleerd en van genoten!

Weer een aanwinst, deze Schalmei!

Dikke kus van Marijke.


Naar analyse 'De Schalmei' van Slauerhoff.Onderwerp: Gedicht Van Alphen
(20 maart 2019)


Beste Rozemarijn,

Ik moet het gedicht 'De pruimeboom' van Van Alphen bespreken voor een schoolopdracht. Ik zou hiermee mijn cijfer kunnen ophalen naar een voldoende, maar ik weet niet goed wat ik erover moet zeggen.

Zou u me kunnen helpen? Ik zou u zooo dankbaar zijn.

Groetjes, Mira.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Bilderdijk
(9 maart 2019)


Beste mevrouw Rozemarijn,

Ik moet het gedicht 'Voorbereiding' van Bilderdijk analyseren en volgende week een verslag inleveren bij mijn docent. Het is echter een lastig gedicht en ik ben in tijdnood door andere examens. Zou u mij kunnen helpen?

Ik zou u heel erg dankbaar zijn, het zou me enorm helpen.

Groetjes, Sara.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Claus
(4 maart 2019)


Hoi Rozemarijn,

Voor een poëzieproject van Nederlands moeten wij een gedicht analyseren. Ik vind dit toch nog vrij lastig en daarom vroeg ik me af of u mij hiermee misschien kunt helpen? Het gaat om 'De Regenkoning' van Hugo Claus.

We moeten aangeven waar het gedicht over gaat (betekenis van het gedicht per versregel, afwijkend taalgebruik, dubbelzinnigheid). En we moeten een aantal dingen benoemen, indien aanwezig (strofenbouw, metrum, klankverschijnselen, enjambementen, beeldspraak, stijlfiguren).

Ik ben hier wel vrij laat mee, want ik moet het over een week af hebben, dus begrijp als het u niet meer voor deze tijd lukt. Maar ik dacht ik vraag het alsnog.

Groetjes,

Loes.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Weemoedt
(22 februari 2019)


Beste mevrouw van Leeuwen,

Ik moet een gedicht analyseren. Aankomend weekend moet het verhaal in elkaar zitten. Het gaat om het gedicht 'Lullopertje' van Levi Weemoedt.

Ik moet een korte uitleg geven per strofe. Verder aangeven het metrum, rijm (mannelijk, vrouwelijk of glijdend) en beeldspraken.

Hopelijk lukt het om er naar te kijken.

Ik hoop snel iets te horen! Met vriendelijke groet,

Selma.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Herzberg
(12 februari 2019)


Beste Rozemarijn,

In mijn onderzoek naar de werken van Judith Herzberg, kwam ik op jouw site terecht. Je hebt al enkele gedichten van Herzberg uitvoerig besproken op je site en weet duidelijk waar je het over hebt. Daarom zou ik graag ook jouw mening vragen over Judiths gedicht 'Dozen'.

Zoals vaak in Herzbergs gedichten, lijkt het gedicht over een simpele kwestie te gaan, maar is er een onderliggende boodschap aanwezig. Dit gedicht gaat volgens mij niet zomaar over dingen weggooien en er daarna spijt van hebben.

Ik zou graag van u willen horen wat Judith volgens u duidelijk probeerde te maken met dit gedicht en wat de onderliggende boodschap is. Ik kijk al uit naar uw antwoord!

Met vriendelijke groeten,

Sam.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Bundel Claus
(30 januari 2019)


Beste Rozemarijn,

Voor een poëzieproject op school moet ik een bundel van Hugo Claus bespreken, de Oostakkerse gedichten. Ik vind dit vrij lastig. Waar gaat deze bundel over, wat zijn belangrijke thematieken?

Ik hoop dat u er iets over kunt zeggen.

Alvast dank, Eva.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Kavafis
(3 januari 2019)


Hoi Rozemarijn,

Toevallig kwam ik op jouw website terecht, omdat ik naar het gedicht Ithaka van Kavafis zocht.

Wat een prachtige site, het is echt een kadootje hem zomaar op een grijze winterdag te vinden!

Bedankt om dit alles met ons te delen!

Groetjes uit Antwerpen,

Veronique.


Naar gedicht 'Ithaka' van Kavafis.


Gastenboek       heden       2019-20       2017-18

2015-16       2013-14     ...     2003-04