RozemarijnOnline
P.A. De Génestet

onderzoeksnota
1993


Deze nota is geschreven in 1993 in het kader van het onderzoekscollege ‘De Nederlandse versvertelling in de negentiende eeuw’ onder begeleiding van dr. J.R. van der Wiel (Nederlandse taal- en letterkunde, Universiteit Utrecht).Er staan nog vijf nota’s met historisch letterkundig onderzoek integraal op deze site:

- Katharyne Lescailje
- Tristan en Isolde
- De brulocht
- Het tabernakel
- Doctoraalscriptie
  Hadewijch en
  Ruusbroec

klik hiervoor op: Historische letterkundeOnderwerpen van deze site: historische letterkunde historisch letterkundig onderzoek achttiende eeuw negentiende eeuw 18e eeuw 19e eeuw p a de genestet P.A. de Génestet Peter de Génestet Petrus De Génestet versvertelling versvertellingen fantasio de mailbrief sint nikolaasavond sint nicolaasavond sint-nicolaasavond sint-nikolaasavond beets byron de musset.

‘Vroolijk Rijm is balsem voor mijn smarte!’

De versvertellingen van P.A. de Génestet
en de humorcultus in de 19e eeuw

door Rozemarijn van Leeuwen
(© 1993) Onderzoeksnota


De dominee en dichter Petrus de Génestet is slechts 31 jaar geworden (1829 - 1861). Tijdens zijn leven publiceerde hij drie dichtbundels: Eerste gedichten (1852), Leekedichtjens (1860) en Laatste der eerste (1861). Naast korte veelal religieuze gedichten schreef De Génestet drie humoristische versvertellingen: lange, verhalende gedichten die inhoudelijk in de humor-cultus van de Romantiek zijn te situeren.

Op deze site staat het volledige resultaat van mijn onderzoek naar deze drie geestige en vrolijke versvertellingen van de hand van P.A. de Génestet: ‘Fantasio’ (1847-48), ‘De Sint-Nikolaasavond’ (1849) en ‘De Mailbrief’ (1858). Ze zullen in het kader van de negentiende-eeuwse humorcultus worden geplaatst. In het bijzonder zal de invloed van de dichters Beets, Byron en De Musset worden bekeken.


Citaat in de titel

Het citaat in de titel van deze nota is overgenomen uit de versvertelling ‘De Mailbrief’ (1, I) van De Génestet.


Onderzoekscollege

Deze nota is geschreven in 1993 in het kader van het onderzoekscollege ‘De Nederlandse versvertelling in de negentiende eeuw’ onder begeleiding van dr. J.R. van der Wiel (Nederlandse taal- en letterkunde, Universiteit Utrecht).


De nota lezen

De nota staat integraal op deze website. Gebruik de buttons in de linker kolom of die onderaan de pagina om naar de verschillende hoofdstukken te gaan.


Copyright

© Het is alleen toegestaan om gegevens over te nemen met gebruikmaking van de volgende verwijzing:

Rozemarijn van Leeuwen, ‘‘Vroolijk Rijm is balsem voor mijn smarte!’ De versvertellingen van P.A. de Génestet en de humorcultus in de 19e eeuw’ (onderzoeksnota, 1993). Op: www.rozemarijnonline.net/letterkunde.html.P.A. de Génestet (1829 - 1861)
door Thérèse Schwartze of haar vader J.G. Schwartze
(rond 1870).
  Nota Versvertelling De Génestet   ↑
  Woord vooraf
  Inhoudsopgave
  Hoofdstuk 1 - P.A. De Génestet
  Hoofdstuk 2 - De versvertelling
  Hoofdstuk 3 - De humorcultus in de 19e eeuw
  Hoofdstuk 4 - Invloed en navolging
  Besluit
  Literatuur
  Bijlage: volledige tekst versvertellingen