RozemarijnOnline
Gastenboek van RozemarijnOnline

Gastenboek

2015 - 2016Jouw reactie in het gastenboek?
Mail naar:  berichtje[at]rozemarijnonline.net
of klik op:  berichtje<at>rozemarijnonline.net


Let op: dit e-mailadres is beveiligd tegen spam!
Nadat het mailtje is opengeklikt, moet je handmatig de [at]
veranderen in een apestaartje.Gastenboek       heden       2017-18     2015-16

2013-14       2011-12     ...     2003-04

2016

Onderwerp: Tweeledige ontkenning
(15 december 2016)


Hoi Rozemarijn!

Ik zag op Facebook een plaatje van Anton Pieck van een bakkerswinkel met een uithangbord. Daarop staat te lezen: 'Alle die mijn vergeten, en sullen geen bollen eten'.

Dat bracht mij op de vraag waar in het Nederlands de dubbele ontkenning is gebleven. Waarom doen we dat niet meer en wanneer is dat in onbruik geraakt? Weet jij dat?

Groetjes,

Jeroen.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Hendrik van Veldeke
(14 november 2016)


Beste Rozemarijn,

Voor school moet ik het gedicht 'In den tiden dat die rosen' van Hendrik van Veldeke analyseren. Ik ben hier al mee begonnen maar ik vind het toch erg lastig. Zou jij mij hierbij kunnen helpen?

Met vriendelijke groet,

Anne.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Nijhoff
(29 augustus 2016)


Beste Rozemarijn,

Voor een opdracht voor school heb ik mij verdiept in het gedicht 'Fuguette' van Martinus Nijhoff. Van een klasgenote, Maud, heb ik vernomen dat u haar heeft geholpen op punten waar ze het gedicht niet begreep. Ik heb de bespreking op uw website al bestudeerd en daar veel aan gehad. Toch zit ik nog met een paar kleine vragen.

Mijn lerares heeft mijn klas al gewezen op het feit dat u leerlingen wilt helpen door ze de goede richting in te sturen en ons niet alle antwoorden simpelweg te geven. Dit vind ik een fijne manier, omdat ik zo zelf een beter inzicht krijg. Als u tips heeft om achter de antwoorden van mijn vragen te komen, hoor ik ze graag, maar als u op sommige vragen het antwoord kunt geven, zou me dat ook een groot plezier doen!

Ik zou u erg dankbaar zijn als u mij kunt helpen en ik hoop dat al deze vragen niet teveel gevraagd zijn. Mijn presentatie is aankomende woensdag al, maar ook daarna zou ik nog steeds graag informatie ontvangen, omdat ik erg nieuwsgierig ben naar antwoorden op mijn vragen.

Vriendelijke groet,

Eva.


Bespreking gedicht  Fuguette - Martinus Nijhoff.Onderwerp: Gedicht Marsman
(5 juli 2016)


Hallo Rozemarijn,

Voor het vak Nederlands op school moet ik een mondelinge presentatie maken over een gedicht. Ik heb gekozen voor 'Herinnering aan Holland' van Hendrik Marsman.

Ik ben zelf al een heel eind gekomen in de analyse van het gedicht (zie bijlage). Echter zijn er nog wel wat dingen waar ik zelf niet uit kom, zoals de betekenis van de vijfde strofe en waarom dit gedicht typisch bij de stijl Marsman past.

Zou u mij hierbij kunnen helpen? Een andere aanvulling op mijn analyse is natuurlijk ook welkom :)

Bij voorbaat dank!

Maud.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Bloem
(21 juni 2016)


Goeiemiddag,

Ik zit in het 5e jaar van het VWO. Vrijdag a.s. heb ik mijn poëziepresentatie, deze ga ik houden over het gedicht 'Het Portret' van J.C. Bloem.

Er zijn mij nog een paar dingen onduidelijk, en ik vroeg me af u deze vragen zou kunnen en willen beantwoorden, daar zou u me ontzettend mee helpen.

1. Wat betekent 'veege hand'?
2. Wat bedoelt hij met 'Mijn laatste denken moet nog zijn doorschenen door 't liefste waar het zich aan had verpand'?
3. Wat bedoelt hij met 'Naar iedere andere liefde om niet gehaakt -' en waar staat het streepje dan voor?

Als u verder nog belangrijke toevoegingen zou hebben bij 'Het portret', altijd welkom! Ik hoor graag van u.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet, Pien.


Bespreking gedicht  Het portret - J.C. Bloem.Onderwerp: Foutje
(13 juni 2016)


Beste Rozemarijn,

Slauerhoffs "Woninglooze" komt niet uit A. Roland Holsts bundel "Voorbij de wegen", 1920, maar uit Slauerhoffs eigen "Serenade", 1930.

Waarvan akte! Onderaan staat het correct.

Vr. gr, Niels.


Bespreking gedicht  Woningloze - J. Slauerhoff.Onderwerp: Gedicht Vasalis
(21 mei 2016)


Hoi Rozemarijn,

Voor Nederlands moet ik een presentatie houden over een gedicht. Ik heb het gedicht 'Cannes' gekozen van M. Vasalis. Ik ben alleen bang dat ik niet voldoende inhoud uit het gedicht haal of het gedicht helemaal verkeerd interpreteer. Zou u mij kunnen helpen met het analyseren en/ of parafraseren van dit gedicht?

Geeft het metrum of juist het anti-metrum dat zich op sommige plekken (en woorden) bevindt nog een diepere betekenis aan dit gedicht? Doordat dan de nadruk op een belangrijk woord wordt gelegd?

Onderstaande het gedicht zelf. Ik hoor graag van u!

Met vriendelijke groet,

Kim.


Bespreking gedicht  Cannes - M. Vasalis.Onderwerp: Gedicht Marsman
(13 mei 2016)


Hi Rozemarijn!

Ik moet volgende week een mondelinge presentatie geven bij Nederlands over een gedicht. Ik ben hierbij via u site op het gedicht 'De vliegmachine' gekomen van Hendrik Marsman. Ik heb uw site al veel kunnen vinden over het gedicht, wat ik super fijn vind!

Ik loop alleen tegen één ding aan: de parafrase. De eis is dat je elke regel van het gedicht met de klas doorneemt. Dus bij elke regel de moeilijke woorden uitlegt/de betekenis geeft en daarbij ook wat er dan in het geheel met die zin wordt bedoeld.

Mijn vraag is of u mij zou kunnen helpen om regel per regel uit te leggen/ te verklaren wat er gezegd en bedoeld wordt? Ik hoop het heel erg!

Met vriendelijke groetjes, Sofie.


Bespreking gedicht  De vliegmachine - Hendrik Marsman.Onderwerp: Neo-romantiek
(27 april 2016)


Beste Rozemarijn,

Ik heb voor school de opdracht gekregen om onderzoek uit te voeren naar het gedicht 'Verliefd' van Eddy Van Vliet. Er zijn echter twee vragen die me moeilijk liggen.

- Of deze dichtvorm kenmerkend is voor de literaire stroming (neoromantiek).
- Waarom het werk van Eddy Van Vliet tot de neoromantiek kan gerekend worden, buiten periode. En de neoromantiek in het algemeen.

Ik hoop dat u mij kan helpen.

Met vriendelijke groeten, Charlotte.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Gerhardt
(10 maart 2016)


Beste Rozemarijn,

Ik moet voor Nederlands het gedicht 'Onvervreemdbaar' van Ida Gerhardt analyseren.

Ik raakte in de war met het rijmschema. Ik dacht het rijmschema abba a caac was. Op internet heb ik ergens gelezen dat het rijmschema omarmend is, maar ik zet hier echter mijn vraagtekens achter, vandaar dat ik iemand zocht die dit misschien wel zou kunnen weten en vandaar mijn mailtje aan u. Zou u mij verder op weg kunnen helpen?

Verder vroeg ik mij af waarom versregel 5 apart staat. Dit vond ik bijzonder, dus moest dit mijns inziens dan ook een (sterke) betekenis hebben. Echter ben ik er nog niet achter wat deze betekenis eventueel zou kunnen zijn.

Ik hoop dat u mij meer zou kunnen vertellen over dit mooie gedicht en kijk daarbij uit naar uw antwoord!

Met vriendelijke groet,

Ella.


Bespreking gedicht  Onvervreemdbaar - Ida Gerhardt.Onderwerp: Gedicht Gerhardt
(8 maart 2016)


Goedendag Rozemarijn,

Na het zoeken op internet naar een uitleg over een gedicht van Ida Gerhardt kwam ik bij u terecht en ben met veel belangstelling uw site gaan lezen en kan eigenlijk niet meer stoppen met het bekijken en lezen van uw site .

Maar eerst dus het gedicht en de reden van mijn reactie.

Jaren geleden kocht ik het papieren tafelkleed van stichting Plint , bedrukt met een aantal gedichten. Eén van de gedichten is 'Lente' van Ida Gerhardt.

Vaak stuur ik aan mijn vriendinnen een gedichtje op de kaartjes die zelf maak. Eén van mijn vriendinnen vroeg om meer uitleg over dit gedicht, maar ik blijf wat steken bij de 2e zin. Wat bedoelt de dichteres hiermee?

Ik lees graag gedichten, niet zozeer om ze ontleden, maar voor de emoties die ze oproepen of kunnen overbrengen en vooral het verwoorden van gevoelens die mij troosten, maar ook blij kunnen maken.

Misschien krijg ik een antwoord op mijn vraag. Indien dat niet zo is wil ik wel zeggen dat er op het internet iedere keer weer een wereld voor mij open gaat zo ook met de site RozemarijnOnline.

Hartelijk dank,

Juul.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Biografie Nijhoff
(4 maart 2016)


Beste Rozemarijn,

We hebben eerder summier contact gehad. Ik richt mij momenteel voornamelijk op het schrijven en vertalen van teksten over onderwerpen die mij na aan het hart liggen. Een deel daarvan publiceer ik op een weblogje van eigen makelij thehiddenlaw.wordpress.com. Misschien vind je het aardig om daar eens een kijkje te nemen.

De reden dat ik je schrijf is overigens jouw beschouwing over Martinus Nijhoffs leven en poëzie uit 2001. Ik kwam toevallig op jouw website terecht toen ik naar biografische informatie over Nijhoff zocht. Het is een heel goed stuk en het is het meest samenhangende stuk over dit onderwerp dat ik ken, afgezien van Van den Akkers moeizaam leesbare Dichter in het grensgebied (de dubbelzinnigheid van de titel stoort me ook), maar dat gaat meer over het werk dan over het leven.

Weet jij misschien of er daadwerkelijk een biografie van Nijhoff in aantocht is? Het is toch ongelooflijk dat Nederlands grootste dichter geen biografie heeft. Ik vind op het web berichten vanaf 1986 dat Andreas Oosthoek op korte termijn met een biografie voor de dag zal komen, maar dat wordt een beetje onwaarschijnlijk als dat al dertig jaar lang, jaar in jaar uit, wordt aangekondigd.

Klopt het trouwens dat jouw beschouwing niet helemaal af is? Er zijn bijvoorbeeld voetnoten zonder tekst.

Met waardering en hartelijke groet,

Arie.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Anker
(2 maart 2016)


Hallo Rozemarijn,

Ik moet een opdracht doen over gedichten analyseren. Dit lukt me al aardig maar ik zit vast bij één gedicht. Namelijk 'Dag voorbij' van Robert Anker.

Zou je me hierbij willen helpen aub? Alvast bedankt

Joyce.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Campert
(17 februari 2016)


Beste Rozemarijn,

Ik heb u vorig jaar ook al gemaild over het gedicht 'Een vers' van Bertus Aafjes. De informatie die u mij gaf was uitermate bruikbaar en heeft me een goed cijfer opgeleverd.

Helaas door omstandigheden moet ik dit jaar over doen en heb ik weer dezelfde opdracht gekregen, wel met een, in mijn ogen, makkelijker gedicht. Voor ik alles in elkaar zet, wil ik u graag nog om hulp, advies en informatie vragen voor wat betreft het gedicht 'Verzet begint niet met grote woorden' van Remco Campert.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet, Timothy.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Andreus
(16 februari 2016)


Beste Rozemarijn,

Ten eerste moet ik u complimenteren met uw prachtige website en kennis van gedichten!

Ik moet voor mijn mondeling Nederlands een aantal gedichten van Hans Andreus lezen. Het interpreteren van de gedichten gaat echter nog niet zo goed. Ik moet bij mijn mondeling wat vertellen over het gedicht 'Al ben ik een reiziger'.

Ik weet echter niet goed hoe ik moet beginnen met het 'ontleden' van dit gedicht. Hopelijk kunt u me helpen. Ik hoor graag van u.

Groetjes, Laurents.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedichten over zussen
(9 februari 2016)


Hoi Rozemarijn,

Ik heb een vraagje: ken jij mooie gedichten over zussen in de Nederlandse literatuur?

Groetjes, Lotte.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Van Eeden
(8 februari 2016)


Beste Rozemarijn,

Voor mijn Nederlands poëzie verslag moet ik het gedicht 'Aan een meisje' van Frederik van Eeden analyseren. Ik heb hier echter erg veel moeite mee en ik hoopte dat u me hierbij zou kunnen helpen.

Ik hoop dat u me wil helpen met het analyseren!

Met vriendelijke groet,

Esther.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht van Potgieter
(16 januari 2016)


Beste Rozemarijn,

Per toeval kwam ik op uw site terecht en ik zag dat u onwijs goed bent in het analyseren van gedichten, dus u leek mij de geschikte persoon om mij te helpen.

Ik zit in mijn examenjaar van het VWO en ik heb volgende week mijn Nederlands mondeling. 'Ada's Bruiloftsfeest' van Potgieter is een van de gedichten die ik moet bespreken, alleen ik kom er niet uit. Ik heb het talloze keren gelezen, maar ik begrijp het gedicht nauwelijks.

Zou u mij kunnen helpen?

Alvast bedankt,

Sigourney.


Klik hier voor het antwoord.
2015Onderwerp: Louise van Santen
(15 november 2015)


Beste Rozemarijn,

Ik heb over 5 dagen mijn gedichtpresentatie, maar ik vraag me nog een beetje af hoe ik nou precies de inhoud van dit gedicht moet zien met het eerste en het tweede gedeelte.

Zou u mij kunnen helpen met hoe je dit moet zien en bijvoorbeeld of ze in het eerste gedeelte in haar droom of gedachte zit, enz...

Met vriendelijke groet,

Max.


Bespreking gedicht  Weer was het oorlog - Louise van Santen.Onderwerp: De Coninck
(17 oktober 2015)


Beste Rozemarijn,

Allereerst wat heeft u een mooie website met veel informatie over gedichten en poëzie!

Ik had een vraag, met school moet ik voor Nederlands het gedicht 'Foto' van Herman de Coninck analyseren. Ik heb geen idee waar ik mee zou moeten beginnen.

Kunt u me misschien helpen met de interpretatie?

Met vriendelijke groet,

Martijn.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Rawie
(24 september 2015)


Beste Rozemarijn,

Het is een beetje kort dag, maar ik kan het natuurlijk proberen. Ik moet voor school een gedicht analyseren en ik vroeg me af of u mij hierbij kunt helpen. Dat ik wat handvatten heb!

Het is het gedicht van Jean Paul Rawie: 'Moment'.

Ik hoop dat je u hier spoedig naar kunt kijken en zo niet, dan is het niet anders. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Esther.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Meidenkoor
(21 augustus 2015)


Lieve Rozemarijn

Vanmiddag kwam mevrouw Van Woerkom deze prachtige foto's brengen - ze had ze gekregen van mevrouw Van de Ven, die aan het opruimen was (Arie is nu anderhalf jaar geleden overleden).

Wij hebben ze voor je gescand. Wil je de echte foto's ook graag hebben? Dan zal ik ze een keer meenemen.

Liefs van Marijke.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Hugo Claus
(17 mei 2015)


Beste Rozemarijn,

Ik moet voor school binnenkort een bespreking geven over het gedicht 'Zomer' van Hugo Claus. Ik kom er helaas helemaal niet aan uit, zou u me kunnen helpen met het analyseren van het gedicht?

Ik heb het gedicht hieronder toegevoegd. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Sophie.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Oorlogsgedichten
(22 maart 2015)


Beste Rozemarijn,

Voor een schoolopdracht moet ik enkele gedichten analyseren en hierover kunnen vertellen. Ik heb als thema oorlog gekozen, want ik heb ook veel boeken over de oorlog gelezen.

Kunt u mij oorlogsgedichten aanraden? Als u tips heeft zou ik dat heel erg op prijs stellen.

Alvast bedankt,

Laura.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Hans Andreus
(9 maart 2015)


Hallo Rozemarijn,

Ik heb komende vrijdag mijn mondeling voor Nederlands en heb een gedicht waar ik niet uitkom en helemaal niks over weet. Het is het gedicht 'Laatste gedicht' van Hans Andreus. Zou u me daar iets over kunnen vertellen?

Ik stuur hem hieronder mee. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Danique.


Bespreking gedicht  Laatste gedicht - Hans Andreus.Onderwerp: Vertaling
(11 februari 2015)


Ik zag op je site een aantal bewerkingen van dit gedicht 'Ithaka'. Als je het leuk vindt mag je mijn versie, geschreven in light verse, erbij zetten.

Ik heb gekozen voor een oude Spaanse versvorm, de copla de arte mayor, die de sfeer van het gedicht naar mijn mening perfect weergeeft.

Met vriendelijke groet,

Frans.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Parnassus of Helikon
(6 februari 2015)


Dag Rozemarijn,

met genoegen bezoek ik sinds enkele weken jouw website, waarop ik bij toeval terecht kwam. Het geeft inspiratie en rust.

Jaap schreef je onlangs (op 2 jan.): "De Zangberg is de Parnassus, waar de Muzen wonen, niet de Olympus, waar inderdaad de Goden wonen".

Nu maakt het mij niet zoveel uit, maar zijn opmerking is onjuist. Met de Zangberg wordt de berg Helikon bedoeld. Het was daar dat de Muzen woonden, die Apollo inspireerde. De bron die op de berg Helikon ontsprong gold dan ook als Inspiratiebron.

Met dank voor wat je geeft.

Hartelijke groet,

André.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Aafjes
(1 februari 2015)


Beste Rozemarijn,

Voor het vak Nederlands moet ik een presentatie geven waarin ik een gedicht analyseer. Ik heb hier echter wat moeite mee. Het metrum bepalen vind ik erg lastig en de mogelijke betekenis kan ik niet achterhalen. Zou u mij kunnen helpen?

Het gedicht is: 'Een vers' van Bertus Aafjes (zie de tekst hieronder).

Alvast bedankt! Met vriendelijke groet,

Timothy.


Bespreking gedicht Een vers - Bertus Aafjes.Onderwerp: Spijker - kop
(1 februari 2015)


Goede middag!

Allereerst mijn complimenten voor je prachtige website. Ik zit momenteel op zee en kwam op je site terecht toen ik iets zocht over Slauerhoff.

Ik las het gedicht "De waterlelie" (van Van Eeden) en je analyse. Spijker. Kop.

Leuk om zo over een tekst na te denken, heb ik nog nooit eerder gedaan!

Met vriendelijke groet,

GJ.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Gedicht Slauerhoff
(29 januari 2015)


Beste Rozemarijn,

Ik ben sinds kort begonnen met het lezen van gedichten. Nu lees ik voor m'n plezier gedichten, maar nu heb ik een gedicht van J. Slauerhoff. Het gedicht heet 'De ontdekker'. Nou zag ik dat u goed bent met analyseren met gedichten.

Ik begrijp het gedicht helaas niet. Ik heb onderzoek gedaan naar J. Slauerhoff. Daarnaast heb ik zoals gewoonlijk een analyse gemaakt zoals:
- Het gedicht is een sextet
- Het gedicht bestaat uit eindrijm en volrijm.

Toch begrijp ik het gedicht niet en ik kan het gedicht niet goed analyseren. Ik moet toegeven dat z'n gedichten boven mijn kennis gaan.

Daarom wil ik u vragen of u mij zou kunnen helpen met het analyseren van het gedicht. Het zou echt een grote hulp voor me zijn. Ik heb het gedicht hieronder toegevoegd.

Met vriendelijke groet,

Cindy.


Klik hier voor het antwoord.Onderwerp: Zangberg
(2 januari 2015)


Beste Rozemarijn,

Nog maar een paar dagen geleden heb ik je website ontdekt, en ik heb er al heel wat uurtjes genoeglijk zitten grasduinen. Ik kwam er niet alleen veel voor mij nieuwe gedichten tegen, maar ook werd er op veel gedichten die ik wel kende (en tòch al waardeerde) menig voor mij nieuw licht geworpen. Uit waardering neem ik de moeite, je een correctie op je woordenlijst bij het sonnet 'Kunstliefde' te doen toekomen.

De Zangberg is de Parnassus, waar de Muzen wonen, niet de Olympus, waar inderdaad de Goden wonen.

In de trotse hoop je prachtige website nog beter te maken,

Met vriendelijke groet, Jaap.


Klik hier voor het antwoord.


Gastenboek       heden       2017-18     2015-16

2013-14       2011-12     ...     2003-04